#BOOKS: Nejlepší knížky pod stromeček pro vás i vaše blízké

4.12.2017

Vánoce bez knížek? To si snad ani neumíme představit! Čím ale potěšit toho největšího knihomola v rodině? To bývá často pořádný oříšek. Proto jsme pro vás připravili výběr těch nej knížek pro každého. Na své si přijdou všechny generace od dětí, přes teenagary, až po seniory. Tak se na tu knižní nadílku, kterou naleznete v Knihkupectví PALLADIUM, pojďme podívat!

PRO MAMINKU

ŠÍLENÉ VÝČITKY – Liane Moriarty

Pokud jste si v zamilovali román Sedmilhářky stejně jako my, máme pro vás skvělou zprávu. Novinka od stejné autorky je tu! Pedantská účetní Erika a bohémská violoncellistka Clementine toho mají společného jen málo, ale přesto jsou prakticky odjakživa nejlepší kamarádky. Jenže zatímco bezdětná Erika by pro Clementine strčila ruku do ohně, Clementine Erika pořádně leze na nervy. A pak je jednoho krásného, slunečného dne pozve obě i s jejich manžely Eričin soused na grilování. Co se na nějaké obyčejné garden party mohlo přihodit tak strašného, že teď všichni litují, že pozvání přijali? A hlavně – čí je to vina?

 

KRASOJEZDKYNĚ – Jojo Moyesová

Miluje vaše maminka romány? Tak v tom případě neváhejte a vsaďte na knihu Krasojezdkyně z edice světový bestseller. Kniha ji přenese do zapadlého koutu Londýna, kde učí bývalý špičkový drezurní jezdec svou vnučku Sarah jezdit. Když však do jejich života zasáhne katastrofa, čtrnáctileté Sarah nezbyde nic jiného, než aby se životem protloukala sama…

 

 

ŽENA V OKNĚ – A. J. Finn

Anna Foxová žije sama, uzavřená ve vlastním světě. Ze svého domu nevychází, dny tráví popíjením vína, sledováním starých filmů… a špehováním sousedů. Jednoho dne se do domu přes ulici přestěhují Russellovi, na pohled normální rodina. Jenže pak Anna zahlédne něco, co neměla. Její už tak nejistý svět se začne rozpadat a na povrch vypluje šokující tajemství. Co je pravda? Co představa? A kdo je v nebezpečí? Jedno je jisté: nikdo a nic není takové, jak se zdá.

 

PRO TATÍNKA

PAUL McCARTNEY: BIOGRAFIE – Philip Norman

Dárek pro všechny milovníky Beatles je letos jasný! Který z nich by si totiž nepřál zjistit, jaký je v soukromí historicky nejúspěšnější skladatel Paul McCartney? Nejuznávanější autor biografií hudebních legend ho vykresluje jako složitého, nejistého workoholika, který má potřebu stále si něco dokazovat. Dostaňte se do hlavy geniálního hudebníka a odkryjte detaily z jeho života. Poznejte jeho komplikovaný vztah s Johnem Lennonem a odhalte, jak se vyrovnával s rozpadem The Beatles.

 

 

 

NOMÁD JAMES – Swallow

Výbušný špionážní bestseller Sunday Times pro všechny, kdo si oblíbili thriller Já, Poutník. Centrum Barcelony ochromil teroristický útok. Na severu Francie byla rozprášena elitní jednotka tajných agentů. Ve vyprahlé poušti stojí děsivý ústav pro sirotky. A uvnitř MI6 se skrývá zrádce… Jen jeden muž dokáže odhalit, co všechno je za tím – pokud zvládne zůstat tak dlouho naživu.

 

 

 

LADISLAV ZIBURA – Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii

Po dvojici bestsellerů přichází princ Ládík s další knihou – tentokrát o cestě do Arménie, Gruzie a Náhorního Karabachu. Ladislav Zibura se vydává do těch nejzapadlejších vesnic, aby mohl poslouchat příběhy místních a načerpat něco z jejich moudrosti. Alkohol teče proudem a mladý dobrodruh důvěrně poznává kulturu plnou pohostinnosti, rozhodných slov a sovětské nostalgie. Své zážitky z kavkazského putování Zibura líčí s tradičním humorem a sebeironií, pro které ho čtenáři nenávidí a milují.

 

PRO TEENAGERY

KOVY OVŠEM – Kovář Karel

Snad žádný teenager se nevyhnul fenomenu YouTuberů. Pokud nevíte, co pod stromeček tomu vašemu puberťákovi, věřte, že s knížkou od nejpopulárnějšho českého YouTubera Kovyho, nešlápnete vedle. Kniha vypraví o životě za kamerou. Bez filtrů. Bez scénáře. Karel Kovář v knize sdílí cestu obyčejného kluka z malého města, jehož život se během pár let otočil doslova vzhůru nohama. Od téměř idilického dětství, přes komplikované dospívání a tragikomické vztahy, až po budování kariéry na YouTube a smíření se se svou identitou. O stránce života, která byla důsledně skryta. O rodině a snaze zůstat sám sebou. O slzách smutku, štěstí a hlavně smíchu, protože toho není nikdy dost… Jednoduše o všem!

 

JEDEN Z NÁS LŽE – Karen M. McManusová

Premiantka, princeznička, sportovní hvězda, školní grázl a kluk, co ví o každém všechno a nebojí se to napráskat všem. Tahle partička se sešla po škole, aby napravila své hříchy – konkrétně mobily při vyučování, kde nemají co dělat. Jenže ty mobily nebyly jejich a jeden z nich bude za hodinu mrtvý. Co se vlastně na Bayviewské střední stalo? Všichni přeživší mají motiv, protože jejich domnělá oběť plánovala zveřejnit jejich špinavá a ještě špinavější tajemství. Jenže jak poznat vraha, když každý má co skrývat?

ŘEŠÍŠ/HŘEŠÍŠ – Anna Linhartová

Herečka a zapálená kuchařka Anna Linhartová dobře ví, že jsou chvíle, kdy člověk řeší, kolik a co má jíst, protože se váha zasekla na nepříjemně vysokém čísle. A potom existují v životě okamžiky, kdy jdou předsevzetí ohledně správné životosprávy stranou a vypadá to, že všechny problémy dokáže vyřešit jen velký kus čokoládového dortu. Řešit, nebo Hřešit? Teď máte na výběr díky jednoduché, hravé, bohémsky rozevláté a oboustranně řešené kuchařce, jejíž koncept vás prostě bude bavit.

PRO NEJMENŠÍ 

ZACHRÁNÍ DOKTOR PROCTOR VÁNOCE? – Jo Nesbo

Víte, co potřebujete ke zničení Vánoc? Stačí k tomu jeden chamtivý obchodník, který k nim skoupí veškerá práva. A teď je nikdo nesmí slavit. Tedy pokud nejdřív neutratí slušnou sumičku v jeho obchodech. Líza, Bulík a doktor Proktor to tak nenechají. Před tím, než ale Vánoce zachrání, se musí vypořádat i s vánočním skřítkem, který nadělování dárků dávno pověsil na hřebík. Do Štědrého dne přitom zbývá jen pár dní a čas letí jako splašený…

 

 

VAN GOGHOVA HVĚZDNÁ NOC – Michael Bird

Kdo ti nejlépe představí umělecké dílo? Muzeum? Tam je to samé nesahej, nesmíš a pozorně čti popisky. Když se ale do vylíčení vzniku těch nejlepších kousků z historie umění pustí samotní tvůrci, modelové, obrazy, sochy… Vyprav se na vzrušující cestu po stopách umění! Projdi se po pravěké jeskyni. Seznam se s půvabnou královnou Nefertiti. Nebo si třeba pohlaď hranostaje z obrazu Leonarda da Vinciho či oslav narozeniny s Marcem Chagallem.

 

 

LAPUŤÁK A KAPITÁN ADORABL – Dominik Landsman 

Dobrodružná knížka plná humoru pro děti a jejich rodiče. Čeněk, obyčejný malý kluk, jede s rodiči k moři. Setká se tam s kapitánem Adorablem, lovcem odměn a zvláštních tvorů, který pluje ve své lodi po celém Sedmimoří, pohádkovém světě plném ostrovů. Je zrovna na stopě Lapuťáka, nejvzácnějšího tvora Sedmimoří. Kapitán vezme Čeňka s sebou, ale pravidelně se vracejí zpátky do našeho světa, aby rodiče nepojali podezření, kam se jim synek ztrácí. Čeněk zjistí, že nejedno moudro, které pochytil od mírně potrhlých rodičů, se dá překvapivě dobře aplikovat i na problémy, se kterými se setká v dobrodružném Sedmimoří.

 

PRO PRARODIČE

VELKÁ KNIHA PŘÍBĚHŮ SHERLOCKA HOLMESE – editor Otto Penzler

Největší sbírka příběhů slavného detektiva, která kdy byla vydána je tu! Sherlock Holmes je bezesporu jednou z nejpopulárnějších postav v historii – a nejen té literární. Ve Velké knize příběhů Sherlocka Holmese shromáždil editor Otto Penzler na osmdesát povídek, které byly publikovány v průběhu více než sta let. Vedle dokonalých nápodob novodobých „Holmesovců“ (Leslie S. Klinger, Daniel Stashower) nalezneme ve výboru např. pastiše klasiků dob nedávno minulých, jako jsou Wodehouse nebo Kinglsey Amis, ale i těch současných (Stephen King, Collin Dexter, Neil Gaiman), parodie Conan Doyleových současníků (A. A. Milne či James M. Barrie) či žánrově vybočující příběhy velikánu sci-fi Poula Andersona a Michaela Moorcocka.

 

 

POIROT: VRAŽDA V ORIENT-EXPRESU – Agatha Christie

Hercule Poirot právě přicestoval do Istanbulu, ale vzápětí je telegramem odvolán do Anglie. V Orient-expresu, kam nastoupil, upoutá jeho pozornost bohatý Američan Ratchett. Mimo jiné nabídkou vysoké odměny za to, že jej detektiv ochrání před hrozícím vražedným pokusem. Poirot odmítá – a následujícího rána je Američan ve svém kupé nalezen ubodán k smrti… Orient-expres uvízl v závějích a cestující i posádka zůstali ponecháni napospas osudu. Každý se svým tajemstvím, každý se svou záhadnou minulostí… a teď i s podezřením ze zločinu.

 

 

ZLODĚJI HEDVÁBÍ – Dirk Husemann

Z císařského pověření se zvědové Taurus a Olympiodoros vydávají do daleké Asie, aby tam odhalili tajemství výroby hedvábí. Skutečně se jim podaří ukrást housenky bource morušového a ukrýt je v dutých poutnických holích. V převleku za buddhistické mnichy se pokoušejí dopravit vzácnou kořist bez úhony do Byzance – osm tisíc mil po Hedvábné stezce.Vědomosti o drahocenné látce drží při životě celé národy, jejichž panovníci bleskově zahajují stíhání. Zanedlouho visí život obou Byzantinců a jejich tajuplné průvodkyně Che-lien Cchuej na hedvábné niti…

 

Všechny knihy naleznete v Knihkupectví PALLADIUM (patro -1/-2).

Klára
Mohlo by vás zajímat
10.9.2015
Od Petera