5 způsobů, jak se zbavit popraskaných rtů

9.2.2016

Při chladném počasí naše těla podléhají řadě neduhů: když nás neskolí chřipka, potkají nás několikrát za sezónu alespoň pořádná rýma a odřený nos anebo popraskané rty. V porovnání s ostatními problémy, jež nám zima může přinést, jsou rozpraskaná ústa v podstatě jen maličkost… Nicméně bolestivá maličkostí, která nám může značně znepříjemnit pár týdnů života. Jak se jich zbavit? A ještě lépe: jak jim předejít?

1. Hydratace zevnitř

Začněte pěkně od základu: od pitného režimu. Když je vaše tělo dehydrované, jedno z prvních míst, kde se dehydratace projeví, jsou rty. Snažte se pít, a to co nejvíc! Čistá neperlivá voda je pro naše tělo tím nejlepším zdrojem tekutin.    

2.  Hydratace zvenku

Zimní sychravý vzduch v sobě obsahuje méně vlhkosti než je tomu v létě, a tak trpí nejen ty části vaší pokožky, které vykukují zpod čepic a zpod rukávů, ale i vaše rty. Stejně tak jako je důležité vašemu obličeji nyní dopřávat extra porce hydratačního krému a mazat si i ruce, ústa také potřebují několikanásobně vyšší hydrataci. Nebojte se svoje rty natřít ochranným balzámem klidně osmkrát denně, prospěje jim to. Ráno po probuzení, během dne i těsně před spaním… Balzám nanášejte také před použitím rtěnky či lesku na rty.

Tip:

Stále si zapomínáte své rty mazat, protože pořád hledáte, kam jste svůj jelení lůj položila? Ideální řešení je mít jich několik a strategicky je rozmístit: jeden doma na nočním stolku, další v práci na stole, v kabelce, v koupelně… A o pravidelnou hydrataci je postaráno 🙂

popraskane rty (1)

 

LIP BALM SOS LIPS (vyživující, s přírodními oleji, včelím voskem a vitaminem E), Dermacol (patro -2). Zjemňující balzám na rty s bambuckým máslem a chmelovým výtažkem, Manufaktura (patro -2). Bio Havlíkův balzám na rty (vyživující, hydratační, působí antimikrobiálně a protizánětlivě), Havlíkova přírodní apotéka (patro -1). Honey Trap balzám na rty, Lush (patro 0). eos balzám na rty jahodový sorbet (obsahuje vitamín E, bambucké máslo a jojobový olej), dm drogerie markt (patro -2). 

3. Přestat si rty olizovat

Přejet si přes vysušené rty jazykem je reflex, nevědomá automatická činnost, která se v danou chvíli zdá jako dobrý nápad, nicméně není tomu tak – sice pomůže na pár vteřin, ale v konečném důsledku zanechá vaše ústa ještě víc vysušená.

 

4. Používat přípravky bez příchuti

Všechny milujeme voňavé přípravky na rty, které i dobře chutnají – mňam! Jenže problém je v tom, že si pak samozřejmě každou chvíli ty po čokoládě/jahodách/malinách chutnající rty olízneme a jsme zase u toho – místo toho, aby se situace zlepšila, naše pusa se opět vysuší a je po léčbě. Pokud tedy máte opravdu rozpraskané rty, je lepší používat produkty, které vám nebudou sice tak chutnat, ale budou pomáhat 🙂

popraskane rty (2)

 

Balzám na rty Neutrogena, Lékárna (patro -2). BIO 100% bambucké máslo (vhodné pro ošetření  rtů, obličeje a loktů) a výživný balzám na rty Bambucké máslo, L’Occitane (patro 0). Labello máslo na rty, dm drogerie markt (patro -2). 

5. Peeling

Další z malých zločinů proti rozpraskaným rtům je si odlupující se kůži ze rtů okousávat anebo odloupávat rukama. Vede to jen k dalšímu poškození a k extra porci bolesti navíc. Jak tedy nepříjemné šupinky ze rtů dostat? Udělejte vašim rtům peeling – ať už pomocí specializovaných produktů, které prodávají v prodejně Lush (patro 0 v PALLADIU) nebo třeba “obyčejným” medem smíchaným s troškou krupicového cukru. Po aplikování peelingu rty jemně masírujte buď prsty, nebo použitím zubního (či jiného malého) kartáčku. Uvidíte, že kůže vašich rtů bude potom opět jemná a hladká!

popraskane rty (3)THE KISS LIP SCRUB peeling na rty ( zjemňující směs krupicového cukru s mandarinkovou silicí a mandlovým olejem), POPCORN (sladko-slaný peeling na rty), Lush (patro 0). 

 

Ať se vám popraskané rty vyhýbají obloukem!

K.

Karolína
Mohlo by vás zajímat
20.3.2016
Od Kláry