5 tipů na běhaní v zimě

19.2.2014

Běhání získává poslední dobou na oblibě a myslím, že to není jen můj dojem způsobený čím dál větším počtem běžců v parku blízko místa, kde bydlím. A překvapuje mě, že lidí trávících svůj volný čas tímto způsobem neubývá ani teď v zimě. Ať už si o letošní zimě myslíte cokoli, přece jen je běhání v únoru jiné než v červenci 🙂

 

Jednou z výhod běhání je určitě jeho nenáročnost. Také jste slyšeli, že stačí vlastně jen pár dobrých bot?

 

Nechci se tu rozepisovat o tom, jak je běhání skvělé. To už určitě zjistil každý, kdo už při něm pocítil volnost a radost z pohybu, kterou způsobuje vyplavování vnitřních látek s podobným účinkem jako morfin a heroin 🙂 Těm, co endorfinovou bouři nezažili, doporučuji dát běhání šanci. Jeho velká výhoda je i to, že se dá provozovat po celý rok. Ať už s běháním začínáte úplně nebo se jen snažíte dát mu nějaký pravidelnější řád, není lepší krok, než si dopřát novou výbavu, ve které se budete cítit dobře, bude pohodlná, ochrání vás před rozmary počasí a bude běhat za vás. Dobře, to poslední se zajišťuje těžko, vše ostatní ale zcela určitě najdete v prodejnách PALLADIA.

 

Následujících pět bodů vám pomůže nezapomenout na nic důležitého:


1) VYBERTE SI VHODNÉ BOTY

 

Na tvrzení, že boty jsou základ, asi přece jen něco bude. Nic nedokáže sportování znepříjemnit tak, jako nepohodlné, tlačící a těžké boty.

 

Jak tedy najít vhodný pár? Vyzkoušejte si samozřejmě obě boty a nejlépe v nich zkuste strávit nějaký čas chozením po prodejně. Zkoušet večer je lepší než ráno, protože každému nám nohy během dne lehce otékají. Soustřeďte se na svá chodidla, neměla by být v botě ani příliš volná, ani příliš sevřená. Prsty by neměly při pohybu narážet do špičky boty, ale příliš velké boty také nejsou vhodné.

 

 

silniční obuv Adidas

silniční obuv Adidas

 

Důležité je zamyslet se, kde a jak vlastně budete běhat. Po asfaltových cestách v parku, po lesních cestách nebo po zasněžených/bahnitých loukách? Obecně existují tři typy běžeckých bot. První a nejčastější jsou silniční boty, které jsou primárně určeny na hladký tvrdší povrch, ale snesou i drsnější terén a určitou dobu vydrží i před promoknutím. Dají se tedy použít i v zimě.

 

 

 

trailová obuv Asics

trailová obuv Asics

 

Druhý typ jsou trailové nebo terénní boty, které mají podrážku s většími výstupky a dovolí vám běhat i v bahnitějším terénu nebo ve sněhu a ochrání vaše chodidlo před tlakem kamenitého povrchu. Často jsou také vybaveny nepromokavou vrstvou typu Gore-Tex, a proto jsou na zimu asi nejvhodnějším typem bot.

 

 

minimalistická obuv Nike

minimalistická obuv Nike

 

Třetím typem jsou tzv. minimalistické boty, které mají za cíl co nejvíce napodobit běh naboso. Je to jakýsi návrat ke kořenům, který si získává čím dál více příznivců. Pravda je, že odpružené sportovní boty existují necelých 30 let, nejstarší nalezené boty jsou staré asi 10 tisíc let, zatímco evoluce lidského chodidla trvala stovky tisíc let, kdy se člověk a jeho předchůdci pohybovali naboso. Něco na tom tedy zřejmě bude, ale pokud nejste příznivci promočených ponožek a omrzlých nohou, příliš tento typ bot na zimu nedoporučuji. Na druhou stranu jsem se právě vrátil z Norska, kde v tomto typu bot běhaly tři čtvrtiny lidí 🙂

 

 

příklady dámských bot - silniční Mizuno, trailová Asics, minimalistická Nike

příklady dámských bot – silniční Mizuno (Wace Rider 16), trailová Asics (Fuji Trabuco 2), minimalistická Nike (Free Run 5.0)

 

Už je vám jasnější, jaký typ boty hledáte? Pokud ne, nevadí. Ideální je stejně si boty vyzkoušet a „osahat“ osobně a případně si nechat poradit zkušeným prodavačem. Neváhejte tedy a navštivte PALLADIUM, kde najdete hned několik prodejen se špičkovou obuví na běh. Můžete začít například ve SPORTISIMU (patro -2), kde mají velmi široký výběr bot od různých značek, a ochotný personál vám rád poradí s případnými dotazy. Určitě také nevynechte A3 SPORT (patro -1), kde najdete největší výběr značek Adidas, Nike, Puma a Reebok. Dalším specialistou na prodej sportovní obuvi je adidas Concept store (patro 0). Stavte se také ve Foot Lockeru (patro 0), kde najdete i značky Asics, Converse, Puma, Lacoste, Timberland a další. Když už budete v prodejně s obuví, proč se také neporozhlédnout po dalších botách, třeba na běžné nošení?

 

 

příklady pánských bot - silniční Adidas (Running Shoe 2013), trailová Asics (Fuji Setsu), minimalistická Nike (Free Run 3.0)

příklady pánských bot – silniční Adidas (Running Shoe 2013), trailová Asics (Fuji Setsu), minimalistická Nike (Free Run 3.0)

 

Od chvíle, kdy si nové boty přinesete domů, ucítíte nepřekonatelnou chuť je jít vyzkoušet. A pokud si vyberete boty, které se vám skutečně velmi líbí, bude ta chuť ještě silnější. Při běhu se jimi navíc můžete kochat při pohledu dolů, ale pozor, ať do něčeho nenarazíte 😉


2) OBLEČTE SE TAK AKORÁT

 

Bez oblečení si běhání také nedovedu moc představit, o to méně v zimě. Důležitá je hlavně ochrana proti chladu, větru a vodě, ať už v podobě sněhu nebo deště. Výběr vhodného oblečení závisí na venkovní teplotě, ale také na tom, jak každý z nás snáší zimu. Pokud není větší mráz než –5 °C, většinou mi stačí jedno spodní tričko s dlouhým rukávem a jako vnější vrstva nepromokavá a větru odolná běžecká bunda. Někomu ale může lépe vyhovovat přidání ještě třetí vrstvy. Snažte se vybírat funkční materiály, které dobře odvádějí vlhkost od tělesného povrchu, a zabrání tak rychlému prochladnutí. Na nohou mi většinou stačí vrstva jediná v podobě sportovních tepláků. Nejsem velký příznivce běžeckých elasťáků, ale uznávám, že jsou těmi nejpraktičtějšími kalhotami na běh.

 

 

dámské oblečení - bunda Adidas AKTIV HOODED CLIMAPROOF JACKET W

dámské oblečení – bunda Adidas AKTIV HOODED CLIMAPROOF JACKET W, čepice Adidas RUN CL W BEANIE, elasťáky Nike FILAMENT TIGHT, tričko Mizuno WARMALITE H/Z LS TEE

 

Ze zkušenosti doporučuji nosit čepici nebo čelenku při teplotách nižších než +5°C a rukavice při mrazu. Samozřejmě při silném větru bych si je vzal i při vyšších teplotách. Je ale potřeba zjistit, co vám osobně vyhovuje. Každopádně by běžecké rukavice a čepice neměly ve vaší zimní výbavě chybět. Stejně tak je vhodné nosit silnější zimní ponožky.

 

 

    dámské oblečení - bunda Adidas AKTIV HOODED CLIMAPROOF JACKET W, čepice Adidas RUN CL W BEANIE, elasťáky Nike FILAMENT TIGHT, tričko Mizuno WARMALITE H/Z LS TEE

Pánské oblečení – bunda New Balance NBX MINIMUS JACKET, čepice Nike WS BEANIE, elasťáky Adidas SEQUENCIALS LIGHTWEIGHT BRUSHED TIGHT, tričko Mizuno DRYLITE PREMIUM H/Z

 

Pěkným oblečením si nejen uděláte radost, ale také zvýšíte svou motivaci jít běhat i ve chvíli, kdy byste si raději doma v posteli pustili film při sklence dobrého vína. Nejde jen o tu investici, ale také o vědomí, že pokud při něčem vypadáme dobře, baví nás to zákonitě víc! Kam pro sportovní oblečení v PALLADIU zajít? Velký výběr mají například ve SPORTISIMU (patro –2). Nezklame vás ani PUMA (patro 0) a adidas Concept Store (patro 0).  A věděli jste, že i H&M (patro -1 a0) má vlastní sportovní kolekci?


3) BUĎTE „GEEK“ A SLEDUJTE SVÉ ZLEPŠOVÁNÍ

 

Většinou nás baví spíše věci, ve kterých jsme dobří a ve kterých se zlepšujeme. Tím, že nás baví, se také zvyšuje šance, že se v nich budeme zlepšovat ještě rychleji. Pokud si tedy chcete svůj běhací návyk udržet, sledování vašeho růstu je jedním ze silných nástrojů. V dnešní době chytrých telefonů s GPS je to navíc velmi jednoduché. Pokud takový telefon vlastníte, není nic snadnějšího než si nainstalovat jednu z mnoha aplikací, se kterou si můžete své běhy zaznamenávat. Objevíte tak kouzlo překonávání svých předchozích výkonů, vzájemné povzbuzování s kamarády a budete mít informace o svých bězích pěkně na jednom místě. Mezi nejlepší aplikace tohoto druhu bych zařadil Endomondo, Runkeeper, Nike+ a Runtastic. Všechny tyto aplikace jsou zdarma stažitelné pro iOS i Android. Pro ty, kteří chytrý telefon zatím nemají, tohle může být další důvod pro jeho pořízení. V PALLADIU se po něm podívejte v prodejnách iSTYLE (patro -1), Samsung (také patro -1)EURONICS (patro +2), T-Mobile (patro –2), Telefónica O2 (patro –1) nebo Vodafone (patro 0 a –2).

 

 

aplikace zleva doprava: endomondo, runkeeper, nike+, runtastic

aplikace zleva doprava: endomondo, runkeeper, nike+, runtastic


4) NEPODCEŇUJTE STRAVU

 

Běh v chladu je energeticky velmi náročná činnost, její ztráty tak budete potřebovat doplnit. Záleží samozřejmě na délce, intenzitě, vaší trénovanosti i na venkovních podmínkách, ale obecně se dá říct, že je chyba vyběhnout hladový. Poslední jídlo před během by mělo být lehké a bohatší na sacharidy, například salát nebo těstoviny se zeleninou. Vhodné suroviny nakoupíte v supermarketu Albert (patro -2).

fg_pasta

Zvláště při delším běhu je vhodné doplňovat rychlé i pomalejší cukry, nejsnáze v podobě malých balení gelů speciálně vyrobených pro sportovce. Vejde se do kapsy, a můžete si ho tak vzít s sebou a doplnit energii během běhu. Příkladem je Xpower Carbogel, který seženete hned v několika příchutích v prodejně Vitaland (patro -2).

 

 

Xpower Carbogel

Xpower Carbogel 

 

Ve stejné prodejně a od stejného výrobce naleznete také iontový nápoj Xpower Recovery, který po běhu napomáhá rychlému doplnění ztrát energie, iontů a aminokyselin, čímž předejdete únavě a křečím a dodáte dostatek stavebních částí pro regeneraci svalů.

 

 

Xpower Recovery

Xpower Recovery 

 

Ve Vitalandu najdete také vhodné přípravky pro povzbuzení zimou unaveného organismu a další vhodné doplňky stravy, jako jsou například B-komplex a vitamín C. Nezapomeňte také dodržovat pitný režim. V zimě máme menší pocit žízně, a tak je třeba více na pití myslet.


5) STAREJTE SE O SEBE

 

Tohle samozřejmě platí po celý rok, ale pokud sportujete venku v zimě, mělo by to platit dvojnásob. Jedním ze zimních rizik je náledí, běhejte tedy opatrně. Při uklouznutí hrozí natažení svalu, zhmoždění, výrony kloubů, zlomeniny…  Předcházejte onemocněním dýchacích cest pomocí dostatečného spánku a otužování. Každé ráno po probuzení si opláchněte obličej studenou vodou. Ideálně také zakončete každou koupel nebo sprchu studenou sprchou trvající alespoň několik vteřin. Při běhu v zimě se nepřepínejte a nepřeceňujte své možnosti. Při dýchání ústy se nestačí vzduch ohřívat a zvlhčovat, riziko infekce dýchacích cest je tak vyšší. Stejně tak nepijte studené nápoje. Doma po běhu se také pořádně zahřejte, proč ne třeba ve vaně? Relaxační koupel se solí a bylinami z MANUFAKTURY (patro -2) vás zaručeně zahřeje a provoní celou vaši koupelnu.

 

 

Antistresová bylinková koupelová sůl

Antistresová bylinková koupelová sůl Manufaktura

 

Pokud se vám nechce jít běhat, v mysli se obratně začnou objevovat další a další zdůvodnění, proč nejít. Jedna z klasických výmluv je počasí, které je příliš …, doplňte sami. Naštěstí je v PALLADIU také Pure JATOMI Fitness (patro +2), kde kromě nespočtu fitness lekcí najdete také 20 běžeckých pásů.

fg_pure-jatomi-fitness_7

Vypadá to, že máme zase o výmluvu méně. Ale když už přece jen rozum vyhraje a vy zůstanete doma, můžete si o běhání alespoň číst. V Knihkupectví PALLADIUM (patro -1 a -2) najdete mnoho svazků na toto téma, z nichž můžu doporučit velmi zajímavou a čtivou knihu Zrozeni k běhu od Christophera McDougalla.

fg_behani_zrozeni_k_behu

Co myslíte, jste také zrozeni k běhu? 🙂

Filip
Mohlo by vás zajímat