5 rad, jak rychle vyléčit sluncem spálenou pokožku!

6.8.2015

Vysoké teploty a nesnesitelná horka se po krátké pauze opět vrátila v plné síle! Počasí láká na pláž k vodě – zchladit svá rozpálená těla. S opalováním a poleháváním na sluníčku bychom však měli nakládat s rozvahou, zvláště pokud se rtuť na teploměru vyšplhá nad 30 °C. Snadno můžeme na slunci usnout a probudit se s červenými, bolavými zády. Barva naší pokožky pak připomíná spíše zralé rajče než mléčnou čokoládu! Pokud je už ale pozdě a v odrazu zrcadla nevidíte sebe, ale rudého raka, nevěstě hlavu – mám pro vás několik záchranných rad, díky kterým se vaší pokožce i vám rychle uleví!

Svědění, pálení, horkost, rudá pokožka. Svého těla se nemůžete ani dotknout, aniž byste neúpěli bolestí a neproklínali svou neopatrnost a fakt, že jste to sluníčko zase podcenili. Spálená kůže je rozhodně nepříjemná věc, díky které se náš běžný život na následujících několik dní promění ve „žhavé peklo“. Musíme si vytvořit krizový plán, který nás zbaví všech výše zmíněných příznaků, a to rychle.

1) Vlažná koupel
První pomocí při spálení od sluníčka jsou speciální koupele, které si sami připravíte doma. Za život se mi podařilo spálit se naštěstí pouze 2x, ale zato pořádně! Za sebe tedy mohu doporučit jedlou sodu, která má kouzelné účinky nejen v oblasti zažívání, ale zklidňuje bolavou, spálenou kůži. Zpozorujete-li příznaky v podobě hořící kůže a rudé barvy pokožky, natočte si vanu vlažnou vodou, nasypte pár lžiček jedlé sody, svlékněte plavky a naložte se do koupele. Aby účinkovala tak, jak má, neutírejte se ručníkem, jak máte ve zvyku, ale nechte roztok vstřebat do pokožky. Tip: Pozor si dávejte na teplotu vody, která by neměla být ledová ani příliš teplá. Použití ledových kostek na ochlazení pokožky by mělo spíše opačný efekt, kdy se zvýší její horkost.

shutterstock_105769856

2) Léčivé obklady
Pocit, kdy vám „hoří“ celé tělo, známe každý moc dobře. Je to jeden z typických a nejméně příjemných příznaků spálení od slunce. Pro dlouhodobější a účinnější ochlazení pokožky jsou vhodné léčivé obklady, které se aplikují několikrát denně vždy na 15 minut. Z těla vytáhnou horkost a zmírní bolest. V tomto případě sáhněte po kvalitním zeleném čaji, ze kterého uvařte silný extrakt, nechte ho vychladnout a za pomoci čisté žínky nebo gázy přikládejte na spálená místa. Podobné účinky má i ocet, který pomáhá při jakémkoli snížení horkosti, třeba když vás skolí chřipka.

green

Zelený čaj, OXALIS (patro +2).

Blahodárné účinky má i bílý jogurt nebo tvaroh, který se častěji než na tělo přikládá na obličej. Časté přikládání obkladů může pokožku vysušovat. Proto do vychlazeného jogurtu či tvarohu přidejte pár kapek levandulového oleje, který kůži zjemní a hydratuje. Tuto variantu doporučuji zkusit zvlášť před spaním – uleví se vám a snad se vám podaří i usnout, což je s takto bolavým tělem téměř nemožné!

levandule_1

Levandulový olej, dm drogerie markt (patro -2).

3) Aloe vera
Účinky aloe vera znali už staří Egypťané! Tento sukulent se dnes používá v mnoha oborech a je oblíbeným pomocníkem i v přírodním lékařství. Rostlina nesmrtelnosti je využívaná pro léčivý gel získávaný z jejích listů, který mimo jiné napomáhá při hojení popálení od slunce. Díky tomu, že obsahuje i vitamíny C, E a vzácně se vyskytující vitamín B12, je ideálním pomocníkem v boji proti spálené kůži a zánětů v ní se vyskytujícím. Nejlepší je zakoupit si rostlinu domů, rozlomit list a tekutinou přímo potírat postižená místa. Tak máte jistotu, že používáte opravdu 100% extrakt. Druhá možnost je zakoupení přípravku aloe vera v lékárně nebo specializovaném obchodu s přírodními přípravky, kde ho pořídíte třeba ve formě tělového mléka nebo ve spreji. Já upřednostňuji sprej, který na tělo nastříkám a nechám vstřebat. Vyhnu se tak roztírání krému po na dotyk citlivé pokožce.

aloe vera

Rostlina Aloe vera, Holandské květiny (patro -2). Aloe vera spray, Lékárna (patro -2).

4) Panthenol
Pokud jste na dovolené v zahraničí, je pochopitelné, že preferujete „hotový“ lék před domácí přípravou vlastních léčiv. Doporučuji vsadit na osvědčenou klasiku – panthenol. Upřednostňuji pěnu před mlékem, protože se snadno vstřebává a je bezvadná i na nanášení citlivých míst, kde je vtírání bolestivé. Je to doslova záchranná vesta, D-panthenol urychluje hojení slunečních popálenin a obnovuje kožní poškození.

panth

Panthenol, Lékárna (patro -2).

5) Krémy po opalování
Na lehce spálenou kůži často postačí několikrát denně nanést krém po opalování. V obchodech je ale těchto výrobků nepřeberné množství a není snadné vybrat ten nejkvalitnější a zároveň za příznivou cenu. Podle čeho se tedy řídit? Kvalitní přípravek by měl obsahovat v první řadě panthenol, dále pak vitamín E. Neměl by vysušovat, ale pořádně hydratovat. Samozřejmě bez konzervačních látek. Vybrala jsem pro vás několik výrobků, za které bych dala ruku do ohně 😉

krémy po o

Après gel MED, dm drogeri markt (patro -2). Mléko po opalování 3 v 1, Yves Rocher (patro 0). Daylong After Sun, Lékárna (patro -2). 

Spálení kůže od slunce často doprovází i tzv. úžeh, který je způsobený dlouhodobým vystavováním slunci při teplotách vyšších jak 35 °C a nedostatečného přísunu tekutin. Myslete proto na sebe, jezte hodně ovoce obsahující vodu a pijte nápoje, které neobsahují kofein a alkohol. Tělo si už samo poradí.

Zdroj fotografií: healthyfoodhouse.com, worldhealth.netmindbodygreen.com

Peter
Mohlo by vás zajímat