Toužíte po hladké pokožce? Pak se vyvarujte těchto 8 chyb při holení

10.6.2020

Hladká pokožka je v létě nutností. Jak zařídit, aby po holení nebyla kůže suchá či podrážděná a výsledek vydržel co nejdéle? Zkuste se vyvarovat několika zdánlivě banálních, ale přitom zásadních chyb.


1. Začněte peelingem

Zvlášť pokud používáte epilátor a chloupky trháte, měla byste nejprve provést peeling, který zbaví kůži suchých částeček. Tak si zajistíte, že chloupky nebudou zarůstat a kůže zůstane svěží, nebude suchá a matná.

Zjemňující & výživný solný peeling s vřídelní solí, mandlovým olejem a meduňkou, Manufaktura (patro –2). Harmonizující tělový peeling Aroma Ritual Belgická čokoláda, Dermacol (patro –2). Body Scrub White Tea, SABON (patro –1). 

2. Jemný přístup

Klasické holení je vždy lepší provádět namokro. Budete-li holítkem dřít suchou kůži, je velmi pravděpodobné, že ji podráždíte, nebo dokonce pořežete, může tak být červená a pálit ještě několik dní. Ani voda ale nezvládne vše, proto se vybavte speciální pěnou na holení. Velmi dobře funguje gel, který se po kontaktu s mokrou kůží promění v hedvábnou pěnu. Díky pěně ostří po kůži pěkně sklouzne, aniž by ji poranilo. Mýdlová pěna sice kůži chvilkově zvláční, ale dlouhodobě vysušuje, proto ani její použití není ideální. Variantou může být holítko, jehož hlavice je napuštěná gelem, který kůži změkčuje. Holení s ním je rychlé, jemné a super jednoduché.

Gel na holení Balea Aloe Vera, dm drogerie markt (patro –2). 

3. Více břitů

Ať už se holíte čímkoli, zkuste se vyhnout holítkům na jedno použití. Na cestách vás sice mohou zachránit, ale na dlouhodobé používání nejsou příliš vhodná. Většinou totiž mají jen jeden břit. Čtyři nebo pět břitů vás zbaví chloupků mnohem spolehlivěji a šetrněji.

Holicí strojek Balea Fantastique pocket a holicí strojek Balea Fantastique, dm drogerie markt (patro –2). 

4. Pravidelná výměna

Častou chybou je, že strojek nevyměňujeme za nový dostatečně často a pak dráždíme kůži tupými břity, které ani dostatečně neoholí. Ideálně bychom měli hlavici zahodit hned, jak si všimneme, že nefunguje tak dobře jako na začátku, což bývá zhruba po deseti použitích.

Náhradní hlavice Balea Fantastique, dm drogerie markt (patro –2). 

5. Správný postup ve sprše

Často se začnete holit okamžitě poté, co vlezete do sprchy. Z důvodu ušetření času, nebo nad tím možná vůbec nepřemýšlíte. Mnohem lepší přitom je vydržet ve sprše nebo ve vaně alespoň patnáct minut, během nichž chloupky změknou a otevřou se jejich folikuly. Díky tomu pak jdou oholit mnohem snadněji a také důkladněji, tedy u samého kořínku. Pokožka tak vydrží déle hladší.

6. Chytré načasování

Obzvlášť v létě necháváme většinou holení nohou až na ráno, abychom bez starostí oblékly šaty či sukni a vyrazily s krásně hladkou kůží. Jenže po večerním holení bude kůže ve skutečnosti mnohem hladší. Pokožka kolem chloupků se během noci zacelí a není na místech, kde byly chloupky, „otevřená“.

Zklidňující krém po holení Balea, dm drogerie markt (patro –2). 

7. Špatným směrem

Často máme tendenci holit se nejprve proti směru růstu chloupků, jednoduše proto, že se zdá, že tak vezmeme chloupky blíž ke kořínkům. Ideální přitom je postupovat nejprve po směru jejich růstu. Pokud máte hodně citlivou kůži, na protisměr úplně zapomeňte. Pokud máte dobrý gel či pěnu, uvidíte, že vám holení po směru bohatě postačí.

8. Dodatečná péče

Na hladkou a hezky lesklou pokožku jen holení nestačí. Je potřeba kůži ještě ošetřit hydratačním mlékem, máslem, nebo klidně vyživujícím olejem. Nezapomeňte, že ten se nanáší na mokrou kůži, díky čemuž tolik nemastí a lépe se s ním manipuluje.

Pečující & regenerační tělový olej se sedmikráskou, Q10 a přírodními oleji, Manufaktura (patro –2). Tělové máslo se sójovým mlékem a medem Creme de Corps Soy Milk & Honey Whipped Body Butter a vyživující tělový olej Crème de Corps Nourishing Dry Body Oil, Kiehl´s Since 1851 (patro +1). Vyživující a hydratační krém s jemnou vůní lotosu a bílého čaje, RITUALS (patro 0). 

Zdenka
Mohlo by vás zajímat