5 způsobů, jak se zbavit stresu

19.6.2020

Doléhá na vás tlak psychicky náročné situace? Nebo se hroutíte pod tíhou povinností, které na vás čekají každý den v práci nebo doma? V takových chvílích je třeba si uvědomit, jak důležité je najít si trochu času pro sebe. A to i přesto, když jsme přesvědčeni, že nám žádný čas navíc nezbývá.


Pravda je taková, že všichni jsme schopni každý den ušetřit si volný čas jen pro sebe, je jen otázka, jak s ním naložíme. A volný čas, respektive odpočinek je pro zdraví, psychické i fyzické, stejně jako pro schopnost soustředění na práci naprosto stěžejní.

I když máte spoustu povinností a další úkoly se na vás valí, vždy je dobré zamyslet se, kolik času čemu věnujete. Možná se některé věci dají zvládnout rychleji, delegovat, některé schůzky může nahradit telefonát nebo dokonce jediný e-mail. Spoustu času nám berou sociální sítě, ale i obyčejné povídání s kolegy, které často zaměňujeme za práci.

Začněte třeba tím, že si každý den vyhradíte alespoň pár minut na nějakou příjemnou činnost, kterou máte rádi a při níž si odpočinete. Dobrým trikem je dávat si tento čas rovnou do diáře – pak se totiž nestane, že vám do toho něco vleze. Platí to o cvičení, ale klidně i o čtení knih.

AKTIVITY, PŘI KTERÝCH SI NEJLÉPE ODPOČINETE
A NAČERPÁTE SÍLY

Hýbejte se

Pohyb léčí, ať už cvičíte v posilovně, nebo se věnujete józe či pilates. Vyplavují se při něm endorfiny, známé jako hormony štěstí. Díky tomu jste po fyzické aktivitě vždy pozitivněji naladěni. Zmíněná jóga je navíc založena na dechovém cvičení, které vás zklidní bez ohledu na to, jak moc vystresovaní jste na lekci přišli.

Ve Form Factory Palladium (patro +2) nabízí program BODYBALANCE®, což je cvičení inspirované jógou, tai-chi a pilates, které vás zanechá silnými, pružnými a soustředěnými. Ucítíte opravdovou rovnováhu mezi myslí, tělem a duší. Stálicí na poli relaxačních cvičení je pak JÓGA. Zaměřuje se na vyrovnání svalové nerovnováhy, tvarování problémových partií, protažení svalů, uvolnění a relaxaci. Pokud hledáte aktivnější způsob pohybu, volte tzv. BODY WORKOUTY. Při nichž zapojíte většinu svalových partií a využijete váhu vlastního těla. Jedná se o komplexní tréninky pomocí jednoduchých, ale velmi účinných cviků s důrazem na „core“, tedy střed těla.


Buďte venku

Velmi důležitý je přísun čerstvého vzduchu, který okysličuje mozek. Věci pak vidíte mnohem jasněji a lépe se vám přemýšlí. Dvacet minut denně byste si měli dopřát i přísun slunečního záření, které dodává vitamín D. Zkrátka pobyt venku zlepšuje celkový stav i imunitu. Proto choďte ven telefonovat nebo pořádejte venku pracovní porady. Trendem jsou pracovní porady za chůze. Místo dojíždění do práce autem či městskou dopravou jděte alespoň kousek cesty pěšky. 

GS Betakaroten FORTE s měsíčkem – silná dávka betakarotenu obohaceného o měsíček lékařský, biotin a zinek, přispívá k normálnímu stavu pokožky, nehtů a vlasů a připraví pokožku na sluneční záření, LÉKÁRNA IPC (patro –2). Mléko na opalování Sundance OF 30, dm drogerie markt (patro –2). 


Dobře jezte

Vaše procházky nemusí vést jen lesem a na vrcholy kopců. Projděte se i po městě, zajděte do obchodů a jako cíl si určete dobrou restauraci. Nejen proto, že zdravé jídlo udržuje v kondici tělo i psychiku, ale potěšit chuťové buňky je jeden z nejlepších zážitků. Může to být i skvělá odměna za všechno, co jste daný týden zvládli. Z takového důvodu se klidně odměňte i návštěvou kavárny nebo cukrárny.

Vaječná frittata se sýrem a masem, UGO Salaterie (patro +2). Bagel s lososem, NORDSEE (patro +2). 

Lindor Pistachio, Lindt (patro 0). Cold Brew (do 8. 7. v akci 1+1 zdarma), Costa Coffee (patro 0). Lindor 70% Cacao, Lindt (patro 0). Zmrzlinový pohár McSundae™ (k zakoupení od 29. 6.), McCafé (patro +2). Flat white a jahodový dort, Costa Coffee (patro 0). Zmrzlinový pohár Grand McSundae™ (k zakoupení od 29. 6.), McCafé (patro +2).


Čtěte

Zvlášť pokud si vyberete knihu, která se dobře čte a její děj vás okamžitě pohltí, je čtení perfektním způsobem, jak na chvíli zapomenout na stres. Můžete ho navíc provozovat kdekoli a kdykoli a nic kromě knihy k němu nepotřebujete. Čtení lze samozřejmě povýšit na prospěšnou činnost, pokud si vyberete vzdělávací literaturu. Můžete si číst o psychologii, jídle, druhé světové válce nebo třeba jak fungují sociální sítě. Důležité je, že odpočíváte a zároveň se vzděláváte.

Přirozené způsoby zvládání stresu (nakladatelství Raabe) – způsoby uvolnění a praktické rady, jak zvládat každodenní stres od MUDr. Karla Nešpora, CSc., Čtyři dohody: Kniha moudrosti starých Toltéků (nakladatelství Pragma) – praktický průvodce osobní svobodou, don Miguel Ruiz odhaluje zdroj omezujících názorů, které nás připravují o radost a vedou k zbytečnému utrpení a Zbavte se stresu pomocí všímavosti (nakladatelství GRADA) – tato kniha nabízí osmitýdenní kurz snižování stresu pomocí všímavosti (MBSR, Mindfulness-Based Stress Reduction), který vytvořil Dr. Jon Kabat-Zinn, MBSR pomáhá zmírňovat symptomy spojené s bolestí, vyhořením, rakovinou a dalšími příčinami stresu, LUXOR (patro –2 a –1).


Poslouchejte hudbu

Doporučujeme vytvořit si speciální seznam songů, které vám okamžitě dodají energii, roztančí vás, vytrhnou ze všech splínů. Podobný seznam si můžete udělat i jako motivaci ke cvičení, anebo prostředek k soustředění. Ne nadarmo se k józe a meditaci pouští speciální hudba, která vás zklidní a nedovolí myšlenkám odcházet někam jinam. Najděte si takovou hudbu, která vám pomůže i při práci.

CD Meditace & relaxace s klasickou hudbou a 100 Best Relaxing Piano, MUSICLAND (patro –2).

Zdenka
Mohlo by vás zajímat