2 + 1 tipy na sladké mlsání bez cukru

21.3.2016

Ujíždíte si na sladkém, ale po každé čokoládové tyčince či koláči pak máte výčitky? A věděli jste, že můžete mlsat i bez cukru? Připravila jsem pro vás 3 recepty inspirované Sarah Wilson. Jednou z nejlepších světových blogerek, která vydala skvělou knížku plnou tipů a receptů, jak cukr ze svého života vystrkat pryč. 

Mnoho lidí se obává, že to bez cukru nejde. Číhá na nás na každém rohu a člověk se na něm za svůj život stává psychicky závislým. Máte cukr jako berličku při únavném dni, nebo po sladkém zákusku saháte po každém obědě, a to i když jste vlastně dobře najedeni? Hromadu cukru najdete dnes v obyčejné müsli tyčince, v grilovací omáčce i v nízkotučném jogurtu.

Já sama cukr v jídelníčku mám – když zatoužím po dortíčku v kavárně, prostě si jej dám. Sama jsem však testovala, že pokud si dám pozor a zkusím cukr vyřadit úplně – jsem nervózní a není mi dobře. A to je důvod s tím něco dělat. Nechceme přeci být závislí – na čemkoliv nebo na komkoliv. Mrkněte se na inspiraci do Knihkupectví PALLADIUM (patro -1 a -2) a prolistujte si knížku Sladký život bez cukru, jehož autorkou je food bloggerka Sarah Wilson. Zjistíte, že i bez cukru se dá vařit chutně, nápaditě a navíc – o mlsání nepřijdete.

large

DOMÁCÍ GRANOLA 

Že si nedokážete představit snídani bez sladkého křupání? Zkuste se někdy mrknout na etiketu vašich cereálií a zděsíte se. Každé ráno totiž do sebe nasypete několik gramů cukru, který bezmyšlenkovitě před odchodem do školy či práce do sebe vhrknete – ani nevíte jak. Připravte si domácí granolu – je to ten nejjednodušší recept na světě. A pokud si pořídíte nějaké hezké skleničky – máte prima dárek i pro kolegyni v práci či maminku.

Co budete potřebovat: 

3 hrnky neslazených kokosových vloček

2 hrnky oříšků – mandle, kešu, vlašské, pekanové a dýňová semínka

2 lžíce chia semínek

1 lžička mleté skořice

5-7 lžic rozehřátého kokosového oleje

3 lžíce rýžového sirupu

Postup: 

Troubu si předehřejte na 180 °C a vyložte plech pečícím papírem. Větší oříšky opatrně nasekejte na menší kousky nožem a poté všechny ingredience smíchejte a rovnoměrně rozložte na plech. Pečte dozlatova cca 10-15 minut.

Jakmile je granola hotová – nechám na vás, zda si oblíbíte jen lehce nazlátlou či více propečenou – vytáhněte plech z trouby a nechte vychladnout. Nejlépe vám bude granola chutnat čerstvá s bílým jogurtem, dá se však v zavařovací sklenici uchovat cca týden. Granolu si můžete přibalit také do práce či školy jako rychlou svačinku plnou oříškové energie a nahradit tak zrádné müsli tyčinky.

 

Processed with VSCOcam with f2 preset

 

NANUKY Z AVOKÁDA A KOKOSU 

Milujete zmrzlinu a neumíte si představit víkendové koukání na film bez kyblíčku plného zmrzlého štěstí? Ani o to nemusíte přijít. Připravte si doma lahodné nanuky, kde namísto cukru dodáte tělu zdravé tuky z avokáda.

Co budete potřebovat: 

1 velké zralé avokádo

1 hrnek kokosové smetany

šťáva z 1 limetky

3 lžíce kokosového mléka

1 lžíce rýžového sirupu

1 lžička chia semínek

špetka soli

Postup:

Všechny přísady rozmixujte robotem či ponorným mixérem do krémova. Lžicí přendejte směs do formiček na nanuky. Vložte do nich držátko či tyčinky a dejte do mrazáku na několik hodin zmrazit.

Processed with VSCOcam with f2 preset

 

OVOCE S KARAMELIZOVANOU SMETANOU

Dezertem plným chuti bez cukru můžete překvapit i vaši návštěvu. Tento recept Sarah prý poradila herečka Gwyneth Paltrow, která jej vymyslela jako „překvapení z lednice“, když nestíhala připravit klasický koláč. Jediná speciální věc, kterou budete potřebovat je zapékací miska. Máte? Pak už to bude jednoduché.

Co budete potřebovat: 

950 g borůvek, malin či ostružin (můžete použít i zmražené)

250 g mascarpone

2 lžíce zakysané smetany

2 lžíce smetany ke šlehání

1 velké vejce a 1 bílek

2 lžíce rýžového sirupu

semínka z 1 vanilkového lusku

špetka soli

(4-6 porcí)

Postup: 

Rozpalte si gril v troubě a rošt posuňte do spodní poloviny. Nasypejte ovoce do zapékací misky. Ostatní přísady rozmíchejte v míse, až vznikne krémová směs. Touto směsí přelijte připravené ovoce. Mísu vložte na gril a pečte cca 5-10 minut. Jakmile začne vršek dezertu karamelizovat a hnědnout, je čas vytáhnout dezert z trouby. Ihned můžete servírovat. Úplně nejlépe chutná lžičkou přímo z mísy. 🙂

Processed with VSCOcam with f2 preset

Peter
Mohlo by vás zajímat