Běhám, běháš, běháme!

22.3.2016

Mikina, tenisky, vlasy nahoru, klíče a vyběhnout. A po několika desítkách minut nekonečné štěstí, energie a pyšnost sama na sebe. Přesně tak vypadají brzká rána i večery spousty holek na celém světě. Pořád tě to nechytlo a říkáš si, že bys to nikdy nedala? Že běhání nenávidíš už od dob tělocviku na základce a ještě pořád tě bolí břicho po té povinné „tisícovce“? Zkus to a začni letos konečně! Jak na to? 

9 tipů jak začít 

1) Najdi si důvod. Jakmile si ho najdeš, tak začneš chtít. Nejen učení, uklízení, ale i běh musí nejdříve začít v hlavě. Přesvědč nejdříve sama sebe, že opravdu chceš. Běhání ti musí dělat radost – i když na začátku bolí. Prostě – těš se na tu radost, která po pár trénincích přijde. 

2) Ve dvou se to lépe táhne. Tak je to ve všem. Ve sportu to platí dvojnásob. Najdi si kamarádku, nebo třeba poznej někoho nového přes Instagram, kdo touží začít stejně tak jako ty. Najdi si někoho, kdo tě motivuje, kdo ti při slabších myšlenkách dokáže říct „Pojď, spolu to dáme… Aspoň na chviličku.“ Takový člověk? K nezaplacení.

3) Nepřepaluj to hned ze začátku. Všechny ty fotky slečen na Instagramu, které uběhly svých prvních 5, 10, 15 kilometrů tě můžou nechat chladnou. Začni s tolika, kolik je ti příjemné. 20 minut? Klidně! Nemusíš běžet celou dobu – střídej běh se svižnou chůzí. Hlavně se nezastavit, buď pořád v plynulém pohybu. A jaké tempo je to správné? U běhu bys neměla mít problém mluvit se svým parťákem. Ano – u běhu si můžeš i skvěle popovídat!

 
shutterstock_327168290

4) Pozor na dech – hlídej si jeho pravidelnost a nauč se dýchat nosem do břicha. Špatné dýchání je důvodem té ukrutné bolesti v boku, která začátečníky často trápí.

5) Nejdříve rozehřát, potom protáhnout. Nenasazuj běžecké tempo hned ode dveří. Naopak začni pozvolna svižnou chůzí a pomaloučku přidávej. Prvních 5-10 minut by mělo sloužit k pozvolnému rozehřátí se, zvláště pak když je počasí ještě chladnější. Jakmile se trošku prohřeješ – protáhni se. Najdi si pár cviků, které tvé svaly dokáží připravit na běh. Nejlépe je pochopíš z videa, tak mrkni na YouTube. Nikdy nezapomínej ani na závěrečné protažení, je pro svaly moc důležité.  

6) Co je psáno, to je dáno. Chce to tedy plán! Pěkně na papír, do diáře či do kalendáře v telefonu. Naplánuj si, které dny běžíš a zkus si k tomu napsat i svůj cíl pro daný trénink. Tvé cíle by však měly být pozvolné a reálné.

 
shutterstock_245511763

7) Sleduj svůj pokrok a používej jej k další motivaci. Stáhni si aplikaci na běhání do telefonu (třeba Running od Nike) a sleduj, jak se postupně zrychluješ, jak uběhneš o pár metrů pokaždé víc. Navíc získáš prima přehled o spálených kaloriích a další informace, které ti pomůžou mít větší přehled a hezky motivují. Ono těch prvních 5 km bude za tebou raz dva. Ani nevíš jak. 🙂

8) Odměňuj se – a teď nemám na mysli tabulku čokolády. Vytyč si cíle a zároveň k nim přidávej odměny, které ti pomůžou k dalším vyšším cílům. Lepší boty na běhání, nové legíny, zářivá bunda na jaro? Jojo, nám holkám často k většímu odhodlání pomůže i nový obleček. Na začátku nám stačí i starší boty a tričko, ale pokud se ti s tréninku stává návyk – je čas začít postupně skládat svou výbavu a rozhodně začni od kvalitních bot. Za odměnu.

9) Už sis alespoň trošku zvykla, třikrát týdne si tenisky obuješ a všechno začíná být přirozenější (a míň bolet)? Vem s sebou někoho, kdo běhání rozumí a nechej si poradit, jak svůj běh vylepšit. Máš správný postoj, dobré boty a víš co s rukama? Dýcháš pravidelně a tak, aby ti to pomáhalo?

 

Vylaď svou výbavu na běhání 

A když už budeš u bodu 8 o odměňování, nezapomeň vyrazit do PALLADIA, kde takových krásně barevných odměn najdeš nekonečně. Své boty vyber třeba v adidas Concept Store (patro 0), v prodejně A3 SPORT (patro -1) nebo ve Foot Locker (patro 0). Nechej si poradit, boty si pořádně prošlápni, vyzkoušej si běh na místě.

Pro skvělé legíny a další sportovní výbavu moc ráda chodím do H&M (patro 0 a -1), kde najdu pokaždé slušivé kousky za příjemnou cenu. Ty nejlepší sportovní podprsenky mají v Marks & Spencer (patro 1 a 0) – mají je hezky rozděleny podle stupně opory, jsou pevné a od první chvíle příjemné. Určitě nevynechej ani aktuální běžeckou kolekci v prodejně Tchibo (patro -2). Jejich oblečení je kvalitní a sportovní kolekce mají vždy opravdu povedené, ve skvělém poměru s cenou.

beh.001

Žluté tílko na sport, H&M (patro 0 a -1). Běžecká podprsenka, Tchibo (patro -2). Kraťasy na sport, H&M (patro 0 a -1). Obuv Adidas Pure Boost X, adidas Concept Store (patro 0). Běžecké legíny, Tchibo (patro -2). 

 

Trénuju, trénuješ, trénujeme! 

Who run the world? Girls! Minulý rok jsem se dozvěděla o tom, že existuje běhací parta pro holky. V Praze – na několika místech, pravidelně a se vší holčičí odhodlaností. Od běžecké přípravky, přes prvních 5 kilometrů až po trénink na půlmaraton 🙂 Mrkni na Jduběhat.cz  a vyber si kurz přesně pro tebe. Navíc poznáš spoustu nových holek, které ti pomůžou s motivací a se kterými budeš moci sdílet své nadšení.

Ukaž se světu! 

Sleduj akce ve tvém městě, do kterých se můžeš zapojit. Nemyslíme hned půlmaraton – ale jsem si jistá, že i na ten jednou dojde. 🙂 Mrkni na RunCzech, Night Run Prague, nebo třeba na barevný The Color Run. S jarem a létem toho bude hodně – je čas začít pořádně trénovat.

 

Peter
Mohlo by vás zajímat