19 nej šatů (nejen) na letní svatby!

28.7.2015

Svatba. Velký den, velká očekávání. Každá z nás si ho (doufejme) jednou prožije v hlavní roli jako princezna… A potom ještě mnohokrát v roli svědkyně, družičky či svatebního hosta. Nevím, jak vy, ale já mám vždy velké dilema, jaký outfit pro tyto role zvolit… A co vy? Máte v tom jasno? Pojďme to jednou pro vždy rozlousknout!

Hlavní svatební sezóna je v plném proudu. Od května do října se ‘dny D’ objevují jako houby po dešti… Pokud i váš počet facebookových přátel, stejně jako můj, dávno přesáhl hranice desítek, každou chvíli na svých ‚zdech‘ zřejmě vídáte nějaký novomanželský pár. A pokud se váš věk pohybuje řekněme mezi dvacítkou až třicítkou, také se vám možná zdá, že se vaše kamarádky a spolužačky hromadně rozhodly začít se vdávat. Samozřejmě jim to všem ze srdce přejeme a také tajně doufáme, že nás nezapomenou na svůj velký den pozvat! 😀

stylish_bridesmaid (1) small

Pokud se tak opravdu stalo a byly jsme pozvány, po první vlně euforie nastává věčný problém: co na sebe?

 

1. V roli svědkyně

V případě, že si vás nevěsta či ženich vybrali za svého svědka, nastávají vám příjemné povinnosti – pomoc s organizací svatebního dne, ale také i ‚povinnost‘ dobře vypadat. Při obřadu svědci stojí hned za novomanželským párem a tudíž jsou zachyceni na téměř všech fotografiích z obřadu, a díky své výjimečné úloze jsou novomanželům po boku téměř po celou dobu svatby. Je proto dobré se domluvit s novomanželi a s druhým svědkem na tom, do jakých barev a v jakém stylu by bylo nejvhodnější se odít, aby výsledek ladil.

wedding_small1 (2)Šaty vlevo, Orsay (patro 0). Šaty vpravo, Marks & Spencer (patro 0, 1).

wedding_small1 (1)Šaty vlevo, MANGO (patro 1). Šaty vpravo, Marks & Spencer (patro 0, 1).

 

2. V roli družičky

Americký trend ‘dospělých družiček’ se i u nás v Čechách dostává do povědomí a získává si na popularitě. O to je situace svízelnější: v případě, že máte mít s ostatními družičkami identické šaty, musíte se všechny shodnout na jediném modelu, který se líbí a sedne všem (což se často ukazuje téměř nemožným úkolem!). Často se proto družičky domluví na jedné barvě a každá si pořídí šaty dle vlastního vkusu a ve střihu, který lichotí jejich postavě.

TIP pro družičky: V H&M (patro 0, -1 v PALLADIU) najdete velký výběr šatů nejen v pudrové barvě!

 

wedding_small

Šaty, H&M (patro 0, -1).

 

 

3. V roli hosta

I když se nám nedostalo svědkovské či družičkovské funkce a na svatbu se chystáme jako ‘obyčejný’ host, obléci se na tuto událost s sebou i tak nese velkou zodpovědnost! 🙂 Je to přeci velký den vašich blízkých, kde se bude fotit a natáčet, a vzpomínky na tyto okamžiky zůstanou zachovány na věky… A to vyžaduje nové šaty!

A jaké by měly být?

 

a) Nikdy ne bílé!

To je pravidlo č. 1… Pokud tedy nechcete nevěstu hned zkraje ‘naštvat’ 🙂 Většina žen si prožije tento velký den jen jednou v životě a většina pro něj zvolí bílou nebo champagne barvu… A každá si tento den chce užít svoji vlastní jedinečnost. Být jednou Ta v bílém. Tak jim to nekažme 🙂

 

b) Decentní

stylish_bridesmaid (4) small

 

Šaty vlevo, TOPSHOP (patro 1). Šaty vpravo, MANGO (patro 1).

Outfit na letní svatbu by měl být, i přes časté tropické teploty, které se u nás poslední dobou vyskytují, aspoň trochu decentní. V třicetistupňovém vedru by si každá z nás nejradši oblékla něco hodně úsporného, ale je třeba pamatovat na to, že svatba je společenská událost – i když se koná třeba u vody, nemělo by naše oblečení vypadat jako na pláž. Minišaty? Proč ne, ale když ukážete nohy, zakryjte výstřih. Šaty bez ramínek? Určitě, ale neměly by odhalovat celá stehna až nahoru. Přejme nevěstám, ať jsou středem pozornosti ony a jejich krása, a ne naše vlastní odhalené tělesné vnady 🙂

 

c) Vzorované

stylish_bridesmaid (2) small

Šaty vlevo, TOPSHOP (patro 1). Šaty vpravo, Orsay (patro 0).

Vzory na svatbu, ano či ne? Já říkám ano! Jsou trendy, pestré, veselé, zábavné a k létu prostě patří. Malý tip: než vyrazíte na předsvatební nákup těch nej letních vzorovaných šatů, zeptejte se nevěsty, jaká je ‘sekundární’ barva svatby – v jaké barvě (případně v jakých barvách) plánuje mít svatební kytici, doplňky, výzdobu, atd. Je dobré se snažit aspoň trochu sladit, ať už jste svědkyně, družička nebo svatební host. Nejspíš se s novomanželi budete chtít společně vyfotit: představte si vaše dokonalé, ostře oranžové, vzorované dlouhé letní šaty a vedle vás jemnou nevěstu v pastelových odstínech růžové…

stylish_bridesmaid (5) small

Šaty vlevo, F&F (patro 1). Šaty vpravo, H&M (patro 0, -1).

 

d) Stylové

Je příjemné se při příležitosti svatby těch, které máme rádi, trošku vyparádit. Pořídit si třeba krásné dlouhé slavnostní šaty, které se budou dát využít později i na plesy – na tom není vůbec nic špatného… Pokud se ale svatba nekoná třeba v lese, kde na sobě nevěsta má krátké lněné šaty a ženich je v džínách 🙂 Na svatbách bychom měli primárně naslouchat přáním novomanželů, tzn. respektovat téma a styl svatby, stejně tak jako prostředí, ve kterém se celá událost bude odehrávat.

stylish_bridesmaid (6) small

Šaty vlevo, MANGO (patro 1). Šaty vpravo, H&M (patro 0, -1).

e) Krajkové

Pro ty, co stále tápou a neví, co si obléct, mám jeden ‚univerzální‘ tip: sáhněte po krajce. Krajka je krásný materiál, který sám o sobě i šatům těch nejobyčejnějších střihů dodá slavnostní nádech. S krajkou na svatbách nikdy nic nezkazíte. A protože je tento druh látky momentálně v kurzu, krajkových šatů je v obchodech široký výběr!
stylish_bridesmaid (3) small

Šaty vlevo, MANGO (patro 1). Šaty vpravo, H&M (patro 0, -1).

 

Tak vzhůru na svatbu!

Krásné letní dny (nejen ty svatební) vám přeje

K.

 

Zdroj obrázků: pinterest.com

 

Karolína
Mohlo by vás zajímat