Zacvičte s jarní únavou

28.4.2014

Jak se říká: ve zdravém těle – zdravý duch. Po zimě je tělo vyčerpané, oslabené a do ničeho se mu nechce. Proto je potřeba mu dodat správné živiny, řádně ho prokrvit a protáhnout a pak žádná jarní únava nebude mít šanci!

Jarní únava není jen výmysl lenochů:) Každý se s ní sice vypořádává jinak (a může se občas zdát, že se někdo opravdu jen vyhýbá práci), ale faktem zůstává, že naše tělo má co dělat, aby se vyrovnalo se změnou počasí, teploty i času.

V zimě se totiž cévy stáhnou, aby zamezily nadbytečné ztrátě tepla a udržely stabilní tělesnou teplotu. V důsledku toho proudí do jater a mozku více krve a také kyslíku. Jakmile se začne oteplovat, cévy se roztáhnou a poklesne tělesný tlak. Začne se více prokrvovat pokožka (a chystat se na letní ochlazování pocením) a tudíž se do mozku dostane výrazně méně okysličené krve. A nám se začne chtít spáááát…

Pro ty, kdo opravdu potřebují být vzhůru a nemají šanci si přes den odpočinout, to může představovat problém. Bohužel nepomůže ani spát výrazně více. Spánek delší než osm hodin totiž zpravidla způsobí spíše únavu a malátnost (Samozřejmě kolik kdo potřebuje spát, je naprosto individuální. Jednomu může stačit hodin šest, někdo potřebuje devítihodinový spánek, ale osm hodin se považuje za takový zdravý průměr). Samozřejmě krátkodobě je možné únavu řešit vyšší dávkou kofeinu a to jak v kávě, tak v čajích, ale mějme na paměti, že je to jen jakási „záplata“, která nás dlouho vzhůru neudrží.


kava1
Proto doporučujeme pět základních bodů, které vám pomohou celé tělo pořádně probrat:

1) pohyb
Vyberte si cokoli, co vás bude bavit, a opravdu se snažte cvičení dodržet alespoň třikrát týdně. Pohyb vám rozpumpuje krev po celém těle a tudíž i do mozku, který se rázem pěkně nastartuje.

2) jídlo
Pro eliminování únavy jsou potřeba především kvalitní bílkoviny. Krom toho vás probere například čokoláda s vysokým obsahem kakaa či citrusy.

3) voda
Alespoň dva litry vody denně vám pomohou zbavit tělo toxinů. Ideální je samozřejmě pít čistou vodu a vyvarovat se slazených nápojů. Když by vás samotná voda nelákala, přidejte do ní kapku citronu, pomeranče či třeba pár lístků máty.

4) sauna/horká vana
Kromě potřebné relaxace a uvolnění svalů, působí saunování skvěle na cévní systém a prokrvení celého těla.

5) hudba
Jakákoli veselá, živá hudba vás rozhodně nakopne. Pusťte si svou oblíbenou písničku a za chvíli si budete tančit po pokoji a po únavě nebude ani památka:)

Rozhodla jsem se využít jednodenního VIP vstupu do fitness centra Pure JATOMI Fitness (patro +2) – tento vstup je zdarma dostupný na stránkách posilovny a opravňuje vás ke dvěma hodinám neomezeného vstupu. To zanmená, že se na dvě hodiny v podstatě stáváte členy Pure JATOMI Fitness a můžete tak využít nejen posilovnu a saunu, ale také sálové lekce.

Hned u vstupu se vás ujme někdo ze zaměstnanců, celým centrem vás provede, vysvětlí vám, kde se co nachází a zodpoví případné dotazy. Pak už stačí se převléci a jde se na věc. Pure JATOMI Fitness  v PALLADIU není nijak veliké, ale přesto je opravdu dobře vybavené a poskytuje návštěvníkům komfort při cvičení i v šatnách.


DSC_5687 [800x600]
Šatny a sprchy
Před cvičením je potřeba tělo dobře prohřát a připravit jej na další aktivitu. Můžete si vybrat z běžeckých pásů, rotopedů, crossových trenažerů a dalšího. Strojů je v místnosti hodně, ale přesto doporučuji chodit spíše mimo špičku (tzn. například dopoledne a ne třeba v šest odpoledne po práci). Tak si zajistíte místo na všech strojích a zacvičíte si opravdu komfortně bez tahanic s ostatními:) Pokud jdete především posilovat, stačí 10-15 minut na zahřátí, krátké protažení a můžete se pustit do budování svalů.


DSC_5673 [800x600]
Steppery

DSC_5654 [800x600]
Běžecké pásy
V posilovně se nachází opravdu velké množství vybavení. Osobně jsem velmi ocenila přítomnost bosu a vibrační plošiny Power Plate. Pro dobré držení a fungování těla je totiž nutné posílit především vnitřní svalstvo, které se krásně zpevní právě při balancování na bosu či na vibračních plošinách.


DSC_5643 [800x600]
Vibrační plošina Power Plate
Na jedné straně posilovny se nachází sál, v němž se konají jednotlivé lekce, kde si můžete vybrat ze širokého spektra cvičení. Když se zrovna žádná lekce nekoná, je tento prostor přístupný pro vaše osobní cvičení. To myslím, že je velmi dobře, protože jinak je prostor pro strečink či posilování mimo stroje poměrně omezený. Takhle si můžete zalézt do sálu, kde je o něco větší klid, a zacvičit si v soukromí.


DSC_5650 [800x600]
Sál pro jednotlivé lekce i osobní trénink
DSC_5674 [800x600]Body building zóna
V posilovně je samozřejmě i velké množství posilovacích strojů a nechybí ani body building zóna:)

Pro ty, kdo raději posilují s vlastní vahou, je vymezený prostor v rohu posilovny. Je zde i široká nabídka kettlebells různých hmotností, takže si můžete vybrat, jak moc si dáte do těla.


DSC_5668 [800x600]
Kettlebells a Bosu.

DSC_5653 [800x600]

Nechybí samozřejmě ani závěsný systém TRX a boxovací pytel, takže možností je opravdu hodně.

Pokud byste si nevěděli se cvičením rady, jsou vám k dispozici trenéři, kteří vám zdarma poradí, jak se kterým strojem pracovat. Či můžete využít některý z počítačů a najít si na internetu tréninkový plán, který vám bude vyhovovat. A komu by to nestačilo, může si zapůjčit domů některé z fitness DVD a zacvičit si ještě doma. Nezapomeňte se však důkladně protáhnout, ať vás druhý den nebolí celé tělo, a pokud máte ještě chvilku, skočte si v šatnách do sauny a dopřejte tělu maximální relaxaci.


DSC_5666 [800x600]
Strečink.
Pokud si na samostatný trénink netroufáte, je samozřejmě možné zaplatit si osobního trenéra, se kterým se dohodnete, co je vaším cílem a podle toho vám sestaví plán na míru. Cena se pohybuje v závislosti na balíčku mezi 750,- až 980,- za hodinu. V rámci VIP vstupu však není zdarma k vyzkoušení.

Pro ty, kdo samotné posilovně neholdují a raději si zacvičí nějakým jiným způsobem, nabízí Pure JATOMI Fitness (2 patro) široký výběr sálových lekcí. Osobně mne zaujal Thai fit box, který je výborný pro zvýšení kardiorespirační vytrvalosti, celkové fyzické kondice, vytvarování a posílení těla. Dochází především k zapojení trupových svalů, které pomáhají se správným držením těla a proti bolestem zad. Dalším skvělým tipem pro zdravá záda je také pilates. Či si můžete dát jen čtvrthodinku na břišní svalstvo, tzv. Břišní buchty 15´.  Samozřejmě nechybí Zumba ani celosvětově populární cvičení HIIT, intenzivní intervalový trénink s vlastní vahou těla.

V Pure JATOMI Fitness (2 patro) je dokonce i odpočinková zóna s automatem na kávu, takže si po cvičení můžete dopřát něco dobrého a pokochat se výhledem na sluncem zalité náměstí.


DSC_5681 [800x600]
Relaxační zóna

DSC_5684 [800x600]

Počítače s internetem pro dopilování optimálního tréninku

Jak jsem již zmínila, je samozřejmě důležitý i jídelníček. Druhé patro PALLADIA je plné skvělých restaurací, a tak se mlsným jazýčkům meze nekladou. Osobně se mi moc líbila libanonská restaurace El Emir (2 patro), kde si můžete vybrat ze široké nabídky pokrmů. Já zbožňuji cizrnový humus, který navíc po cvičení skvěle dodá tělu bílkoviny a podpoří tvorbu svalové hmoty.

Či pokud chcete jen něco osvěžujícího k pití, ať už před či po tréninku, stavte se v jednom z juice barů. Ať si vyberete Fruitisimo (2. patro) či  UGO juice bar (-2. patro), rozhodně neuděláte chybu.


fresh
Čerstvé osvěžení (ilustrační foto)

Pokud byste chtěli cvičení podpořit celkovou detoxikací organizmu, navštivte Naturhouse (-2. patro), kde mají jako speciální jarní nabídku balíček na 3 týdny HUBNUTÍ A DETOXIKACE, který klientům poskytne:

  • dietní plán na 3 týdny
  • cílové potravinové doplňky
  • 10 rad pro hubnutí a detoxikaci
  • exkluzivní recept

Při zakoupení balíčku dostanou klienti navíc proteinovou tyčinka SLIMBEL SYSTEM zdarma.

Ve dvou se to každopádně lépe táhne, takže popadněte kamarádku nebo kamaráda a vyražte si vyzkoušet Pure JATOMI Fitness (2 patro) na vlastní kůži. Dejte si pořádně do těla, pak se odměňte něčím dobrým, a kdyby se na vás únava přeci jen sápala, zajděte ji večer setřást nějakým divokým tancem:)

Lucie
Mohlo by vás zajímat