Vypořádejte se s ní raz dva!

28.4.2015

Dlouho očekávané jaro je konečně tady, ale ne každý se cítí plný energie. Pro některé začala sezóna těžkých nohou a záchvatů zívání, které jsou často provázeny napětím, apatií či podrážděností. Společným jmenovatelem těchto příznaků je jarní únava, se kterou ale není tak těžké se vypořádat. Nevěříte?

S každoročním příchodem jara se dostavují i reakce našeho těla na střídání ročních období. Příznaky jsou u každého individuální, ale téměř vždy nás dost otráví a znepříjemní nám život. Důležité je nepanikařit a nepřikládat našim poobědovým ospalým prodlevám v práci větší důležitost než je třeba. Postačí, když budete dodržovat několik zásadních opatření a rad. Buďte trpěliví a tělo se přes toto „krušné období“ rychle přenese. Neopustí-li vás únava po 1,5 měsíci, obraťte se raději na lékaře.

VODA

Zlatým pravidlem v boji proti jarní únavě je hydratace. Dodržujte pitný režim a dopřávejte vašemu tělu cca 2 litry vody denně. Množství denní potřeby vody se ale liší s vaší hmotností – pokud chcete zjistit, kolik litrů vody denně konkrétně vaše tělo potřebuje, vynásobte svou váhu koeficientem 0,035. Nejenže vám voda pomůže k detoxikaci organismu, ale i k odbourání mírné bolesti hlavy, únavy a vyčerpání. Mějte proto neustále láhev s pitím v kabelce nebo na psacím stole v práci a proplachujte a proplachujte!

bobble

Láhev na vodu s uhlíkovým filtrem Bobble, Knihkupectví PALLADIUM (patro -1, -2)

Osvědčený tip: Vyhněte se pití kávy (= kofeinu) a alkoholu. Máte-li jako já strach, že bez kofeinu přeci jen osm hodin v práci nevydržíte, kupte si raději kvalitní zelený čaj (kiosek OXALIS, patro –2), který zabojuje s únavou a zároveň je skvělým doplňkem jakéhokoliv hubnoucího programu.

JÍDLO
Správná strava zajišťuje člověku nejenom fyzické, ale také psychické zdraví. Zkontrolujte proto své stravovací návyky. Ty by měly být následující:

1) Jezte pravidelně každý den a nevynechávejte snídani, která váš den dokonale nastartuje a nebudete v 9 hodin ráno očima posunovat ručičky na hodinách směrem k obědové pauze 😉 Z vlastní zkušenosti doporučuji kaši z mléka a ovesných vloček (nebo jogurt s neslazenými vločkami), která je plná bílkovin, vitamínů B1, B6 a E a také hořčíku a železa. Energie načerpaná z takovéto snídaně vás nakopne na celé dopoledne.

DSC_0058-2

 

2) Čerstvá zelenina a ovoce by měly pokrývat alespoň jednu třetinu vašeho jídelníčku. Dopřejte si přes den a k večeři pestrý zeleninový salát, který do vás dodá extra porci vitamínů a minerálů potřebnou pro správnou funkci nervového a oběhového ústrojí. Jste-li po celém dni v práci unaveni a na vaření nemáte náladu ani pomyšlení, není nic snazšího, než si zaběhnout do PALLADIA pro salát dle svého gusta (EXPRESS SANDWICH, patro +2).

ms salad

Hotový salát, Marks & Spencer (patro 0, +1)

Osvědčený tip: Granátové jablko je vitamínovou bombou. Obsahuje vitamíny A, B, C a E, povzbuzuje chuť k jídlu, která často trpí důsledkem jarní únavy.

Pomegranate_Image

3) Jezte železo! To se podílí na produkci energie a nejsnazší způsob jak ho získat, je jíst luštěniny, tofu a špenát. Naučte se tyto suroviny upravovat. Tofu a špenát konzumujte jak v syrovém, tak tepelně upraveném stavu. Přidávejte je i do salátů. Špenát je skvělý třeba v kombinaci s lososem a česnekem, tofu (ať už v dušené, smažené nebo grilované verzi) zase v tomatové omáčce s cibulí.

Grilled-Salmon-With-Sauteed-Spinach1-760x428

Na lososu si pochutnejte v restauraci NORDSEE  (patro +2)

4) Ořechy a semena jsou plné nenasycených tuků, bílkovin, vitamínů a minerálů, které tělu dodávají energii. Dopřejte si tento životabudič třeba jako rychlou svačinku mezi hlavními jídly.

Raw nuts, seeds, and dried fruit

Ořechy a semínka zakoupíte v dm drogerie markt (patro –2)

DETOX
Příchod jara je pro spoustu z nás také řinčení alarmu oznamující ideální čas zaměřit se na své tělo a začít shazovat nastřádaná kila. Radikální diety však nejsou dobrý nápad, protože zbavují tělo síly a energie a zanechávají trvalé následky – únavu. Nejsem zastáncem hladovění ani týdenního jídelníčku o mléce, ráda se totiž najím do sytosti. Proto jsem vyzkoušela 28 denní detoxikační kúru Antónie Mačingové (tu najdete v její knize Zhubněte jednou provždy), která na mě, světe div se, vcelku fungovala. Pokud máte pevnou vůli, vyzkoušejte ji sami. Budete se cítit báječně!

zhubnete-jednou-provzdy-kniha-antonia-macingova

Zakoupíte v Knihkupectví PALLADIUM (patro –1, –2)

POHYB
Začněte s pravidelnou dávkou fyzického cvičení. Je to nejlepší způsob, jak se probudit z ospalosti a únavy. Třicet minut každý den postačí, nadměrná tělesná zátěž vaše jarní neduhy spíše prohloubí. Ideální je svižná chůze ve formě procházky nebo třeba cvičení kurzu pilates, na které můžete zajít do PALLADIA do JATOMI fitness (patro +2). Protáhnete si svaly, vyplavíte napětí a večer se vám bude lépe usínat.

Osvědčený tip: Velmi ospalí jedinci by se měli vyvarovat jakéhokoliv pomalého cvičení a meditace v časných ranních hodinách, protože to na ně bude mít opačný efekt 😉

RELAXACE A VŮNĚ
I když jsou spánek a únava hlavními problémy, které vás trápí, nepodceňujte odpočinek a relaxaci. Pokuste se naslouchat svému tělu a dodržovat tempo, které vám neuškodí. Vyhýbejte se náhlým změnám, které mohou být stresorem pro vaše tělo a věnujte více svého času zábavným, nenáročným aktivitám v přírodě na čerstvém vzduchu. Ideálním klidným odpočinkovým místem je i sauna, která má blahodárné účinky na stabilizaci krevního oběhu a podporuje odolnost vašeho těla (ta se vám v boji s jarní únavou bude hodit!). Vonící oleje a aromaterapie jsou dalším způsobem, jak probudit vaše smysly. Vyzkoušejte třeba vůni máty, eukalyptu nebo kafru.

manufaktura-250-carlsbad-nourishing-bath-oil-antistress-lavender-original-imadbnychjrh4tcp

Olej do koupele, Manufaktura (patro –2)

Pokud se budete těmito radami řídit, jaro určitě neprospíte a pořádně si ho užijete nabití energií, vitalitou a pozitivní náladou.

Zdroj fotografií:marksandspencer.com, zliving.com, drfuhrman.com

Peter
Mohlo by vás zajímat