Udržitelná móda z obchodních řetězců

26.11.2018

Fast fashion, nebo-li obchodní řetězec s rychlou módu, je na Instagramu téměř až sprosté slovo. A nejenom tam. O udržitelnou módu a ekologii se ve fashion světě zajímá čím dál více lidí. Otázka zní: Jak se chovat udržitelně a přesto nakupovat v nákupním centru? Jeví se to jako nemožná kombinace, opak je ale pravdou. Žít a přemýšlet udržitelně totiž neznamená nakupovat jen u lokálních designérů a do obchodního domu nikdy nevstoupit. Možná ne každý týden. Cesta tu ale je. Investujte do kvalitních kousků, které vám vydrží vícero sezón. Nebudete tak potřebovat neustále nové oblečení. Ocení to nejen planeta Země, ale i vaše peněženka.

 


Kvalitní kotníkové kozačky

Ať už budou ručně šité z pravé kůže, nebo vyrobeny z pet láhví. Volba je na vás. Dopřejte si ale alespoň jedny opravdu kvalitní kotníkové kozačky v nadčasovém střihu, které budou vaše jistota, když se za okny objeví první vločky. A možná ještě dřív. Černá snadno kombinovatelná klasika totiž nikdy nezklame, ani neomrzí.

Kotníkové kozačky vlevo dole, Gant via Office Shoes, (patro –1). Vlevo nahoře, Geox via Office Shoes, (patro –1). Kotníkové kozačky s prošíváním a vpravo na podpatku, Vagabond via Tamaris, (patro –2). Boty na podpatku, GEOX, (patro +1)

 

Vlněný kabát

Fakt, že se v obchodních domech nedá koupit lokální design je už dávno přežitek. Nebo jste zapomněli na českou značku PIETRO FILIPI? Jejich kabáty nadčasových střihů, jež jsou šity z kvalitních materiálů, jsou vyloženě „must have“ základu šatníku. Garantujeme, že se vám neomrzí ani nebudou po jedné sezoně samý žmolek – díky vysokému procentu vlny. Jednoduše budou tím kabátem, na který se vás každý ptá, i když jej nosíte už pátou sezónu.

Kabáty, PIETRO FILIPI, (patro +1).

 

Koženkové kalhoty/legíny

Možná vám kožené či spíš koženkové legíny přijdou jako zbytečnost. Věc, která by zrovna vám rozhodně neslušela a prostě není váš styl. Naše rada? Najděte si k nim cestu! Protože to, co dokáží koženkové legíny, nedokáží žádné jiné kalhoty. Jen je potřeba je umět správně nosit, pak vám totiž vykouzlí krásnou siluetu. Nejlepší je zkombinovat je právě s kotníkovými kozačkami, klidně bez podpatku s mohutnou podrážkou a velkým svetrem.

Vlevo, Calzedonia, (patro 0). Koženkové legíny uprostřed, ESPRIT, (patro +1). Vpravo, MANGO, (patro +1).

 

Teplý svetr

Svetry jsou nositeli příběhů. Nebo si vybavíte při vzpomínkách na zimní období nějaký jiný kousek oblečení? Ve kterém se zachumláte až po bradu do gauče s teplým čajem a dobrou knížkou, který vás příjemně hladí, když je venku sychravo a který vás nenechá na holičkách ve studené kanceláři. Nikdo ale nechce najít konečně ten pravý, ve správné barvě, materiálu, střihu a za pár měsíců se s ním chtě nechtě rozloučit, protože jej zdobí jen nehezké žmolky. Investujte proto  pár stovek navíc a najděte si ten pravý s příměsí mohéru, vlny, nebo dokonce kašmíru. Takový vám totiž vydrží klidně celý život, a to se vyplatí!

Šedý kašmírový svetr a hnědý kašmírový rolák, H&M, (patro 0 a -1). Černý rolák a hnědý kardigan, GANT, (patro +1).

 

Kvalitní doplňky

Nepodceňujte sílu doplňků a také na nich nešetřete. Kvalitní doplňky totiž podtrhnou sílu outfitu. Nechte si proto záležet i na jejich výběru. Nevolte příliš křiklavé, nesnadno kombinovatelné barvy, ale sáhněte po nadčasových kouscích, které se budou nosit jednoduše pořád. Protože klasika!

Rukavičky z jehněcí kůže, co třeba jednou podědí vaše dcera, kašmírový šál, který prostě nebudete chtít sundat z krku, pásek, co se neopotřebuje, a kabelka, která dodá tu správnou elegantní tečku. Přemýšlejte udržitelně. Investujte do kvalitních, dražších a nadčasových kousků, kterých nepotřebujete mnoho a vydrží naopak nejdéle.

Šály, ESPRIT, (patro +1). Ledvinka a kufříková kabelka, MANGO, (patro +1). Černé rukavice z jehněčí kůže, ESPRIT, (patro +1). Burgundy kožené rukavice a pásek, PIETRO FILIPI, (patro +1).

 

 

Zdroj: Archívy značek prodejen PALLADIA.

Eliza
Mohlo by vás zajímat