Odložte rtěnky, zaměřte se na oči!

1.10.2020

Roušky jsou zpět. Přizpůsobte jim péči o pleť i líčení. Zatímco prodeje rtěnek celosvětově klesají, oční stíny se hlásí o slovo. Jak se s tím tedy letos na podzim co nejelegantněji poprat?

Pod rouškou vzniká vlhké prostředí, kde pleť špatně dýchá, a navíc se tu hromadí prach a další nečistoty. Jestliže jste nuceni trávit v roušce několik hodin denně, často se na tváři objevují pupínky, začervenání i svědění.


Čištění a lokální péče

Pokud vás trápí pupínky, můžete minimálně lokálně přejít na přípravky pro problematickou pleť, které sníží produkci mazu, a tak se póry nebudou tak rychle ucpávat a tvořit záněty. V každém případě ještě důkladněji pleť čistěte – nejlépe hned po návratu domů, ideální jsou přípravky s AHA kyselinami. Následujte je důkladnou hydratací.

Snažte se také alespoň na tu část obličeje, který je schovaný pod rouškou, nanášet méně make-upu než obvykle. Anebo žádný. Skvělou strategií je jen zakrýt kruhy pod očima, případně nějaké další nedokonalosti, a v okolí úst a brady totéž udělat teprve tehdy, až dorazíte například do práce nebo třeba kavárny, kde si budete moci roušku sundat. Samozřejmě korektor nanášejte jedině čistýma rukama a pokožku předtím lehce očistěte jemným papírovým ubrouskem.

Místo líčení rtů se tedy soustřeďte na oči. Současné trendy vám hrají do karet.


Pro začátečníky: Kočičí linky

Nejste-li zvyklá na velké oční líčení, začněte linkami. Tuto sezonu jsou v kurzu protažené kočičí linky, které mohou sahat klidně až ke spánkům. Mrkněte na fotky z přehlídek Marc Jacobs, Miu Miu nebo Moschino. Vždy je přizpůsobte vašemu stylu a vkusu. Mohou být velmi výrazné a silné – pak je dělejte ideálně fixem, nebo naopak spíše matné, jakoby potlačené a vůbec nemusejí rámovat celé oko. Klidně začněte až v jeho středu a pokračujte směrem ven. V takovém případě pracujte klasickou tužkou.

Gel na čištění obličeje Sisley, DOUGLAS (patro –1);  oční linky s.he, dm drogerie markt (patro –2); alverde oční stíny Quattro, dm drogerie markt (patro –2); řasenka s.he, dm drogerie markt (patro –2); makeup Re-Nutriv Ultra Radiance, Estée Lauder (patro 0).


Pro pokročilé: Zlaté doteky

Právě teď je ten nejlepší čas, kdy se naučit používat oční stíny. Začněte u tělových, které vás přesvědčí, že sjednocená barva víček omlazuje celkový vzhled obličeje. Pak přejděte k zemitě hnědým – ty vám ukážou, že stíny dodávají hluboký pohled. A na závěr hnědý stín smíchejte se zlatým. Buď úplně jednoduše na zápěstí ruky, anebo třeba tak, že nejprve nanesete na celé víčko hnědý pudrový stín a lehce ho rozetřete až k obočí. Poté jej přetřete tekutým zlatým – na celé pohyblivé víčko a lehce nad nadočnicový oblouk. Inspirace? Mrkněte na modelky od Toma Forda.

Paletka očních stínů, Dermacol (patro –2); paleta očních stínů a tvářenek My Desert Land Pallete, Marionnaud Perfumeries (patro –2); řasenka Sexy Pulp černá, Yves Rocher (patro 0); ochranný pleťový balzám Jablko & Mandle, Manufaktura (patro –2); korektor Even Better All-Over Concealer + Eraser, Clinique (patro 0).


Pro profíky: Neonový experiment

Pestrobarevné stíny se v posledních sezonách staly nepostradatelnou součástí světových přehlídek, ale pomalu i našich kosmetických taštiček. Můžeme si tedy dovolit s barvami trochu zaexperimentovat. Tak například u Self Portrait vzali ostře oranžovou barvu a přetřeli s ní celé víčko. Halabala, nerozetřenými okraji. Výsledek působil, jako byste vzali sytě barevný zvýrazňovač a oko přeškrtali. Tyto nepravidelné tvary a geometrie, to je totiž další velký trend, který můžete vyzkoušet v jakýchkoli barvách od bílé přes modrou po černou. V podobném duchu se neslo i líčení na přehlídce kolekce Ana Locking, kde tvářenka a oční stíny splývají v jedno.

Veganský štětec Wing It, Lush (patro 0); obličejový peeling, SABON (patro); tvářenka trend IT UP, dm drogerie markt (patro –2); paletka očních stínů Urban Decay Ultraviolet 3, SEPHORA (patro 0); voděodolné oční linky Sephora Collection, SEPHORA (patro 0).

Zdenka
Mohlo by vás zajímat
11.9.2013
Od Sandry