Pečovat o ruce je teď ještě důležitější

8.10.2020

Podzim a zima jsou pro ruce vždycky náročná období. Letos se ale k mrazu přidává ještě působení všudypřítomné dezinfekce. Pokožka rukou si tak žádá zodpovědnější a důkladnější péči než kdykoli dříve.

Mýdlo, voda, dezinfekční gely a spreje, to vše několikrát denně. A to vše kůži extrémně vysušuje. Skupina těchto faktorů, také spolu s chladným počasím narušuje ochrannou kožní bariéru. V důsledku toho pokožka rychleji ztrácí hydrataci, je náchylnější k podráždění, zarudnutí a tvorbě drobných trhlinek.

Olej na nehty a nehtovou kůžičku, L’Occitane (patro 0); regenerační krém na ruce CeraVe, LÉKÁRNA IPC (patro –2); krém na ruce Excellage Institut Esthederm, LÉKÁRNA IPC (patro –2); vyživující krém na ruce VICHY, LÉKÁRNA IPC (patro –2); krém na ruce a nehtovou kůžičku, Clinique (patro 0).


Myslete i na nehty

Nezapomeňte, že úplně stejně trpí také nehty. Objevují se na nich podélné rýhy, konečky nehtů se třepí a lámou, z nehtových kůžiček se pak drobným zatržením, mechanickým poraněním, ale klidně i zcela přirozeně tvoří takzvané záděry. Když se pak kůže zatrhne příliš, mohou vzniknout i bolestivé záněty.

Ošetřujte proto i nehty. Nejen krémy, ale také přímo na nehtovou kůžičku určenými olejíčky. Skvělý prodává například L’Occitane. Využít můžete i výživné laky, i když občas je dobré dát nehtům „detox“ a nechat je dýchat a odpočinout si zvlášť od barevných laků. Ty mimochodem nikdy nenanášejte bez ochranné spodní vrstvy.


Lak na nehty Trend IT UP, dm drogerie markt (patro –2); metalický lak, DOUGLAS (patro –1); gelový lak na nehty,  Dermacol (patro –2); červený lak, SEPHORA (patro 0);  lak na nehty Dior, SEPHORA (patro 0); fialový lak na nehty, Marionnaud Perfumeries (patro –2).


Vracejte pokožce ztracenou vláhu a výživu 

Čím více jsou ruce zatěžované, tím více péče jim musíme věnovat a vrátit jim ztracenou vláhu i výživu. V praxi to znamená, že po každém mytí rukou byste si je měli nakrémovat. Máte-li přirozeně citlivou kůži, budou pro vás ideální přípravky bez jakékoli parfemace. Málo se ví, že škodit by vám mohly i přírodní složky, jako jsou třeba včelí produkty, heřmánek nebo tea tree olej. V tomto případě jsou pro vás ideální přípravky z lékárny, jako je například Avene, Eucerin či Cerave, které jsou v tomto ohledu nejšetrnější. Ingredience, které skvěle pomáhají, jsou urea, u těch běžně dostupných krémů například bambucké máslo.

Mějte u sebe pořád svoji vlastní dezinfekci, o níž víte, že ruce okamžitě nevysuší. Na veřejných místech je totiž často „podomácku“ namíchaná a obsahuje příliš mnoho vysušujícího alkoholu. Po každém nanesení gelu či spreje pak aplikujte i výživný krém na ruce.


Čisticí gel na ruce, SEPHORA (patro 0); tekuté mýdlo na ruce, Kiehl’s Since 1851 (patro +1); antibakteriální ubrousky Balea, dm drogerie markt (patro –2); maska na pokožku rukou, DOUGLAS (patro –1); antibakteriální gel MAD Beauty, Marionnaud Perfumeries (patro –2).


Maska a ruce v teple

Rukám jednou týdně dopřejte i speciální péči. Může to být maska – například v Sephoře seženete ty plátýnkové, jejichž aplikace je asi nejjednodušší, ale vystačíte si klidně i s hodně hutným krémem na ruce. Naneste jej v silné vrstvě, oblékněte na 20 minut bavlněné rukavice, a ty ještě přikryjte nahřátým ručníkem. Jednak se tak na podzim krásně prohřejete, a ještě teplo podporuje vstřebávání účinných látek. A aby měla maska maximální účinek, proveďte ještě před její aplikací peeling, který ruce zbaví odumřelých kožních buněk a připraví je na absorbci výživy.

Extra výživný krém pak používejte každý den před spaním. Například v Rituals mají speciální noční masku na ruce, která se používá vlastně jako opravdu hodně hutný krém na ruce a vážně suché kůži přes noc velmi pomáhá.

A ještě jedna věc – vybavte se rukavicemi. Na domácí práce používejte gumové, aby kůže byla co nejméně v kontaktu s vodou, a jen co se venku trochu ochladí, nestyďte se nosit rukavice, které spolehlivě zabrání zbytečnému vysušování a podráždění.

Peelingový krém na ruce s arnikou, Yves Rocher (patro 0); ochranný krém na ruce Jablko & Mandle, Manufaktura (patro –2); obnovující krém na ruce La Roche-Posay Cicaplast Mains, LÉKÁRNA IPC (patro –2); krém Krásné ruce, Havlíkova přírodní apotéka, (patro –1); regenerační krém na ruce La Roche-Posay Lipikar Xerand, LÉKÁRNA IPC (patro –2).

Zdenka
Mohlo by vás zajímat