Najděte tu pravou vůni

11.11.2019

Máte chuť se s novým ročním obdobím zahalit do nové vůně? Obvykle se říká, že na zimu se hodí spíše těžší vůně. Stejně jako na večer. Pravda je ale taková, že není potřeba nechat se svazovat pravidly. Noste zkrátka to, co se vám líbí a na co máte právě náladu.


Jak se v široké nabídce a všech novinkách zorientovat

Zjednodušit si to můžete tím, že půjdete „na jistotu“, tedy budete vybírat mezi tím typem vůní, které se vám obvykle líbí. Pokud chcete ale naopak vyzkoušet něco jiného, než na co jste zvyklí, měli byste vědět, že ve světě vůní, respektive jejich ingrediencí, v současnosti nejvíce letí oud, tedy pryskyřice. Z ní jsou vytvořeny především niche vůně, ale postupně proniká i mezi masově rozšířené značky, a tak na ně narazíte i ve své oblíbené parfumerii.

Dalším trendem posledních let je unisex. Postupně se ztrácí rozdíl mezi dámskými a pánskými vůněmi. Naopak přibývá těch, které se těmto škatulkám vyhýbají a jsou zkrátka určeny pro všechny, kterým se líbí. Pokud byste tedy v následujícím přehledu poněkud tápala, klidně se inspirujte i v kategorii pánských vůní. Některé ženy je dokonce nosí mnohem raději než ty pro ně určené. A platí to dokonce i naopak. I muži mají právo vonět se svou oblíbenou vůní, nikoliv tou, kterou jim doporučuje nápis na obalu. Vůně se obecně rozlišují podle obsažených ingrediencí a toho, jakou kombinaci esenciálních olejů obsahují.


Nejčastější ingredience parfémů

KVĚTINOVÉ

Bývají většinou v dámském provedení, protože hlavně ženám voní růže, konvalinky, narcisy nebo jasmín. Jde ale o vůbec nejrozšířenější skupinu vůní, bylo by tedy zvláštní, kdyby si v ní muži nenašli to svoje. Kromě toho, v minulosti, zhruba do začátku 20. století, bývaly i pánské vůně převážně květinové. Tento typ vůní mívá různé příměsi, ať už populární ovocné nebo zajímavé kořeněné. I v této kategorii tedy můžete experimentovat.

EDT Jimmy Choo Floral, SEPHORA (patro 0). EDP Blackcurrant & Praline, Dermacol (patro -2). EDP Herbae, L’Occitane (patro 0). EDP Rochas Mademoiselle, Marionnaud Perfumeries (patro -2). EDP Beautiful Belle, Estée Lauder (patro 0).

CHYPROVÉ 

Název této skupiny pochází od slavné vůně Chypre od Coty z roku 1917. Jejich hlavní složkou je lišejník větvičník. Obecně by se daly tyto vůně popsat jako mechové. Ale obsahují i další složky jako je bergamot či pačuli. I ony mají mnoho podskupin a kombinují se s květinami, citrusy a orientálními tóny.

EDP Naturduft Glücksoase, dm drogerie markt (patro -2). EDT Men & Sail, Manufaktura (patro -2). EDT Korres Mountain Pepper, Bergamot, Coriander, Profimed (patro -2). 

ORIENTÁLNÍ

Orientální vůně jsou smyslné. Bývají těžší, náročnější a intenzivnější. Převládají v nich složky jako ambra, vanilka, kadidlo, santalové dřevo a koření. Počítají se sem i vůně obsahující čokoládu, vanilku, kávu či ořechy.

EDP Michael Kors Wonderlust Sublime, DOUGLAS (patro -1). EDP Aerin Rose Cocoa, Estée Lauder (patro 0). EDP Korres Amethyst Oud, Profimed (patro -2). EDP Nigritella, THE BODY SHOP (patro +1). 

CITRUSOVÉ

Právě v této skupině se nejčastěji nachází vůně určené jak pro ženy, tak i pro muže. Z citrusových vůní můžete vybírat bez ohledu na to, v jakém oddělení je najdete. Jsou svěží a šťavnaté.

EDP Junk, Lush (patro 0). EDP Moschino Toy Boy, Marionnaud Perfumeries (patro -2). EDP Hairdressers Husband, Lush (patro 0). EDT Cedrat, L’Occitane (patro 0). Parfém Atelier Cologne Orange Sanguine, SEPHORA (patro 0). EDT L’Homme, L’Occitane (patro 0).

DŘEVITÉ

Santalové, cedrové, růžové dřevo nebo vetiver se obvykle kombinují s orientálními složkami, kořením, květinami a citrusy.

EDP Rochas Moustache, Marionnaud Perfumeries (patro -2). EDT Loewe Solo, SEPHORA (patro 0). EDT Korres Vetiver Root, Green Tee, Cedarwood, Profimed (patro -2 ). EDT Men & Bicycle, Manufaktura (patro -2). EDP Fresh Pine & Pepper, Dermacol (patro -2). EDP Widdringtonia, THE BODY SHOP (patro +1). 

KOŽENÉ

Velmi charismatická kategorie zahrnuje parfémy imitující vůni kůže. Patří sem pánské vůně (často s tóny kadidla, tabáku, dřev) i dámské (kombinace s květinami nebo chyprovými tóny).

EDP Tom Ford Tuscan Leather Intense, DOUGLAS (patro -1). 

Zdenka
Mohlo by vás zajímat