Letní cestování II.

15.7.2014

Je nejvyšší čas rozhoupat se, kam vyrazit na letošní dovolenou. Přinášíme další tipy pro milovníky tepla a exotiky, ale nezapomněli jsme ani na ty, kdo rádi prozkoumávají kouty českých krajin. Stejně jako minulý měsíc vám přinášíme dvě destinace, které rozhodně stojí za prozkoumání.
 

Tip číslo 3: Bali

bali-paysage

Nejlepší lokalita pro ty, kdo milují písečné, sluncem zalité pláže, a zároveň si chtějí užít exotiky. Indonésie je sice daleko, ale je skvělou destinací pro pozdní dovolenou. Vzhledem k tropickému klimatu Indonésie je důležité vhodně vybrat dobu návštěvy. Jedním z ideálních termínů je právě srpen a září.
 
V Indonésii tak úplně neexistují čtyři roční období, jako jsme zvyklí u nás, hlavní roli hrají monzuny. Rok se dělí na období sucha a období dešťů. Právě v době našeho léta a začátku podzimu je na Bali období sucha. Nenechte se zmást, vlhkost ovzduší je samozřejmě vyšší než u nás. Ale to je v zásadě kdekoli u moře, natož v tropech.
 
Připravte se proto na opravdu teplé dny. Ideální jsou lehké vzdušné oděvy z přírodních materiálů. Myslete také na to, že zbytek Indonésie je převážně muslimskou oblastí, což je vhodné brát v potaz při balení. Vezměte si s sebou alespoň jedny dlouhé kalhoty či sukni a dámy buď tričko s dlouhým rukávem nebo alespoň šátek přes ramena. Díky tomu si budete moci udělat výlet i na ostatní ostrovy, navštívit jejich chrámy i mešity, aniž byste se narazili na problémy. Krásné dlouhé sukně naleznete například v Ann Christine (0 patro) či v Promodu (0 patro).


palladium1

Skládaná sukně Promod (0 patro), vzdušná modá sukně Ann Christine (0 patro)

 
Bali je malý indonéský ostrov, který se v posledních letech stal vyhledávanou turistickou destinací. Jeho obyvatelstvo tvoří převážně hinduisté, a tak se jedná o velmi jedinečné místo v jinak muslimské Indonésii. Díky tomu je také přístupnější západním turistům, především těm, kteří vyhledávají opalování a slunce. Bali je totiž jediným ostrovem Indonésie, kde je povoleno opalování  v plavkách.
 
Zároveň se tu odehrává nespočet zajímavých svátků a zvyklostí, které jinde na světě nenajdete.
 

Destinace

kuta beach

Surfařská pláž Kuta

 
Bali je proslavené především svými plážemi a surfováním. Nejznámější lokalitou je pláž Kuta, která je surfaři hojně vyhledávána. Připravte se na větší množství lidí, ale zároveň na opravdu kvalitní služby i vybavení. Prkno s sebou brát nemusíte, vše si můžete pohodlně zapůjčit na místě. Stejně tak si můžete zaplatit i kurz, kde se naučíte veškeré základy. Místní zpravidla umí výborně anglicky, tak se nemusíte bát, že byste se nedorozuměli. Rozhodně ale neuděláte chybu, když si plavky a oblečení na surf koupíte ještě v Praze. Pro krásné, barevné a trendy surfařské plavky doporučuji zajít do Quiksilver & ROXY  (0 patro), kde si dozajista vyberete.

 

kintamani

Pohoří Kintamani

 
Bali však nejsou pouhé pláže. Ostrov se pyšní překrásnou krajinou, a to především pohořím Kintamani. Jedná se o hornatou oblast na severovýchodě Bali. Překrásná krajina je poseta vesničkami a hinduistickými chrámy. Nejznámějsí z nich je Pura Ulun Danu Batur. Rozhodně si nesmíte nechat ujít jezero Batur a aktivní sopku Mount Batur.  V horách je teplota zhruba o 15 stupňů Celsia nižší než na pobřeží, hory tak skýtají krásnou příležitost k ochlazení, když už budete nasyceni horkých dní. Nezapomeňte se ale na cestu řádně vybavit, ať zbytečně neprochladnete.
 

Před cestou

Pro pobyt v Indonésii potřebujete platný cestovní pas s vízem. Pokud má váš pobyt trvat do 30 dní, můžete získat 30denní vízum za poplatek 25,- USD po příletu na indonéském letišti či příjezdu do přístavu. Popříletové vízum lze jednorázově za další poplatek na imigračním úřadě prodloužit o dalších 30 dnů na celkovou maximální dobu 60 dnů. (více zde: http://www.viza.cz) Na Bali se můžete klidně vydat na vlastní pěst bez cestovní kanceláře. Levné letenky dnes mapuje hned několik serverů, kde snadno najdete ty nejlevnější cestovní varianty. Poohlédněte se například zde  www.skyscanner.comwww.kayak.comwww.dohop.com.

 

Měna

Místní měna jsou indonéské rupie (IDR). Aktuální kurz se pohybuje kolem 1,684 Kč/1000 IDR. Na Bali je v dnešní době placení platební kartou poměrně běžné. Rozhodně se vám přímé platby vyplatí více, než přeměňování korun na dolary či eura a teprve po té na indonéské rupie. Zároveň není problém z nějakého bankomatu na místě vybrat, protože bez hotovosti se úplně neobejdete. Skvělé tipy naleznete zde http://www.zivotnabali.cz/prakticke-informace/nevozte-dolary-ani-eura-pouzivejte-platebni-kartu/, kde se dozvíte, i jaké karty jsou nejlepší, a které raději nevozit. Doporučuji s sebou alespoň nějakou hotovost vzít nečekané případy. Lepší, než vozit americké dolary USD, je však vybavit se eury  a ty podle potřeby směnit na místě. Využít můžete některé ze směnáren v PALLADIU: Směnárna Alfa Prague  (0 patro) nebo Směnárna EXCHANGE OFFICE (-2 patro).


rupi
Indonéská rupie

Zdraví

V neposlední řadě myslete také na zdraví. Ať se dovolená nezmění v utrpení. Před cestou je dobré si ohlídat očkování. Zejména jsou doporučena očkování proti žluté zimnici, hepatitidě A a břišnímu tyfu. Veškeré informace k očkování naleznete zde http://www.szu.cz/tema/cestovni-medicina/ockovani-pri-cestach-do-zahranici Nezapomeňte také na příruční lékárničku. Vybavte se dezinfekcí, náplastmi a léky na střevní potíže i horečku. Vše potřebné mají v Lékárně (-2 patro), kde vám i poradí, když si nebudete jisti.
 
Skvělá věc je také dezinfekce na ruce. K očištění rukou nepotřebujete vodu, takže se můžete snadno a rychle omýt kdykoli a kdekoli. V praktickém cestovním balení se prodává například Sanytol, který seženete v dm drogerie markt (-2 patro). Je důležité si ohlídat i to, co člověk pije. Osobně doporučuji pít vody balené a ještě se při nákupu ujistit, že uzávěr není porušený. Občas se totiž stává, že obchodníci znovu plní již použité lahve. Další možností je samozřejmě brát vodu z místních zdrojů, ale radila bych, ji vždy předem dezinfikovat. V Lékárně (-2 patro) vám poradí, jak na to.


dezinfekcni-gel-na-ruce-sanytol_170_340
 

Jazyk

Na Bali se sice bez problémů domluvíte anglicky, není ale od věci se pár základních frází v indonéštině naučit. Už proto, že indonéština je jazyk jednoduchý a výslovností se velmi podobá češtině.
 
Dobré ráno – Selamat pagi
Dobrý večer – Selamat malam
Jak se daří? – Apa kabar?
Dobře, děkuji. – Baik, terima kasih.
Kde je…? – Ke mana…?
Vpravo – Ke kanan
Vlevo – Ke kiri
Děkuji – Terima kasih
Rád bych – Saya ingin
 
1 – satu
2 – dua
3 – tiga
4 – empat
5 – lima
6 – enam
7- tujuh
8 – delapan
9 – sembilan
10 – sepuluh

 

Pokud byste se rozhodli na Bali vyrazit, doporučuji ještě stránky www.zivotnabali.cz, kde se dozvíte další důležité informace.

Tip číslo 4: Východní Morava

JB3f622b_14_zlin_ruzicka

Komu se nechce tahat nikam daleko a za humny je mu nejlépe, co takhle vydat se na Východní Moravu a prozkoumat zemi krále bot?
 
Kdo by neznal Baťu a jeho obuvnický řetězec? Tento muž se však proslavil také svými jedinečnými urbanistickými a průmyslovými nápady. Krom toho, že zavedl do té doby u nás nevídané metody řízení výroby a obchodu, velmi silně se zasadil o proměnu Zlína. Kvůli rozšiřování výroby se do města přistěhovalo velké množství pracovníků. Bylo ale potřeba jim zajistit ubytování. Vznikla tak jedinečná architektura i infrastruktura, která neměla obdoby.
 
Nejlepší způsob jak si vše prohlédnout, je na kole. Nabízí se nespočet tras, které vás Baťovým krajem provedou, aniž byste se příliš nadřeli. Například ze Zlína vede cyklistická trasa přes Otrokovice a Přerov. Prohlédnete si kopce Hostýn, Doubravu nad Vizovicemi, Javořinu v Bílých Karpatech, Buchlovský hrad a celý hřeben Chřibů. Krásná je především rozhledna Brdo ve Chřibech.


brdorozhledna
Rozhledna Brdo v pohoří Chřiby

V horkém dni to přímo láká k návštěvě koupaliště. Velmi hezké prostředí a kvalitní vodu i služby najdete v koupališti sportovního areálu v nedalekých Sazovicích. Kdo má raději přírodní vodu, může pokračovat přes Tečovice do Otrokovic, kde na severním okraji města leží vodní plocha Štěrkoviště. I zde naleznete nejen koupání, ale i potřebné občerstvení a další služby.
 
Celý výlet bez problémů zvládnete i s dětmi a na běžných kolech.

 

2008-Morava-Batuv-kanal-Morava

Baťův kanál

 
Další zajímavostí je Baťův kanál. Po smrti Tomáše Bati se výstavby zhostil jeho nevlastní bratr Jan Antonín Baťa. Regulace toku Moravy a výstavba kanálu měla pro firmu Baťa několik významů. Kromě realizace starého snu o propojení evropských veletoků se jednalo o přepravu lignitu z dolu v Ratíškovicích do továren a tepláren v Otrokovicích, která byla po železnici finančně nevýhodná, a také o vybudování melioračního systému v okolí řeky Moravy.
 
Od roku 2002 se o vodní cestu stará společnost Baťův kanál, která provozuje informační centrum a podporuje turistický ruch v oblasti. Kolem kanálu se opět dá podniknout cyklistický výlet, ale pokud by vás spíše lákalo si krajinou prohlédnout přímo z vody, můžete si dokonce sami trasu projet. Zapůjčit lze napříkald hausbót či motorový kajutový člun.
 
Veškeré informace jsou k nalezení na www.batacanal.cz
 
Opět berte v potaz vybavení. Pokud se nechystáte stravovat v restauracích, doporučuji ve SPORTISIMO (-2 patro) pořídit vařič s plynovou bombou a jednoduchou sadu ešusů.


Coleman vařič F1 light a třídílná nerezová sada ešusů Crossroad set

 
Přemýšlela jsem, jaké je nejlepší oblečení na takovouhle aktivní dovolenou, kdy člověk sice sportuje, zároveň se ale pohybuje ve městě. Až jsem narazila na Time Out (-1 patro), který podle mě splňuje přesně podmínky podobného výletu. Kvalitní a pohodlné oblečení, které je zároveň slušivé a nemusíte se v něm stydět zajít do restaurace na jídlo.


timeouttimeout2
tim panske

 
Dámské bermudy a tílko pánské „námořnické“ tričko a kraťasym vše Time Out (-1 patro)

 
A co na nohy? Když do Zlína tak jedině „baťovky“ 🙂 ať už sandály, či tenisky. Určitě neuděláte chybu, když v PALLADIU navštívíte prodejnu Baťa (-1 patro).


pohodlnedamske sandaly retrotenisky

Dámské sandály a tenisky s retro potiskem Baťa (-1 patro)

 
pankozeneteniskytrendybarvyreebok_bata
Pánské tenisky v různých barvách, tenisky reebok Baťa (-1 patro)

Pokud se chystáte do přírody a stejně jako mě vás komáři zbožňují, rozhodně nezapomeňte na repelent i případně něco, co štípance zklidní. V dm drogerie markt (-2 patro) seženete repelent a z Lékárny (-2 patro) doporučuji Fenistil gel a případně i Panthenol, pokud byste to přehnali se sluníčkem.

 

V Knihkupectví PALLADIUM (-1, -2 patro) můžete sehnat mapy i cestovní průvodce jak pro cesty po domovině, tak pro výpravy do dalekých krajin.
 
Přeji krásné a ničím  nerušené prázdniny!

Lucie
Mohlo by vás zajímat
3.12.2013
Od Thea