Jarní detox: Probuďte se ze zimního spánku

24.3.2014

Ačkoli letošní zima nebyla tou pravou zimou, s příchodem jara je stejně nejvyšší čas dát tělu nový impuls a vlít si energii do žil. Jarní únavě se můžete elegantně vyhnout, když budete dodržovat pár pravidel, a vyzkoušíte si jarní detoxikační kůru. Jak na ní?
Když se řekne detox, jako první vás jistě napadne dieta, která má za úkol očistit vaše tělo od toxických látek. Ty se do našeho těla dostávají vzduchem, který dýcháme, vodou, kterou pijeme a jídlem, které jíme. Detox ve formě úpravy jídelníčku je nejběžnější způsob, jak své tělo „vyčistit“. Nemusíte postoupit žádnou drastickou dietu, abyste svůj organimus dali zpátky do pořádku, „vyčistit“ se dá tělo i mnohem příjemnějším způsobem. Většinou stačí pár drobných změn v jídelníčku – zredukujte příjem tučného masa a uzenin, mléčných výrobků a sladkostí a hlavně hodně pijte (nejlépe obyčejnou vodu, bylinkové čaje a freshe)! Vyhněte se zcela polotovarům a zařaďte do vaší stravy čerstvé suroviny, které vaše tělo obohatí potřebnými vitamíny a minerály. Jaro přináší spoustu čerstvé zeleniny a ovoce. Využijte toho a vyrobte si doma např. fresh (ideálně půl napůl zeleninové a ovocné; rozmixujte kombinaci svých oblíbených kousků a „voilà“ – ranní nápoj je na světě). Dostanete tak do těla nejen potřebné „ozdravující“ látky, ale i tekutinu. Takže díky nim zabijete dvě mouchy jednou ranou. Pokud na výrobu freshe nemáte čas ani potřebnou energii, skočte si pro něj přímo do PALLADIA. Skvělé čerstvé  vám připraví v kiosku NUDE Fresh & Juicy (patro +2) nebo v kiosku UGOVA ČERSTVÁ ŠŤÁVA (patro -2). Nejideálnější jsou pro detox freshe ze zeleniny. Zkuste některý z řepy. Pročistí vaše játra – centrální orgán látkové výměny, který má klíčovou roli v metabolismu tuků, cukrů a bílkovin ve vašem těle.

Smoothie
Kromě čerstvých džusů z ovoce a zeleniny se na jaře nebojte nových receptů. V oddělení Fresh & Food (patro +1) v prodejně britského řetězce Marks & Spencer (patro 0 a +1) seženete všechny suroviny potřebné ke zdravému, sezónnímu vaření. Nebojte se vyzkoušet některé z anglických specialit. Detox je také o tom, vnést do svého života změnu a osvěžení. I kdyby v podobě pár nových receptů do jinak zavedené domácí kuchyně. A máte-li se změnou jídelníčku vážné úmysly, vyzkoušejte řadu kvalitních a zdravých potravin Alnatura, kterou v PALLADIU seženete v dm drogeriemarkt (patro -2). Jejich cereálie (např. špaldové vločky, amarant, quinua atd.), celozrnné těstoviny, 100% ovocné a zeleninové džusy… mňam! Jen se nebát vyzkoušet něco nového 😉Jídlo
Vedle detoxu v podobě dočasné (nebo trvalé) změny jídelníčku, vyzkoušejte také detox pracovní. Zkuste alespoň pár dní v týdnu po pracovní době vůbec nezapínat televizi nebo počítač, začněte pravidelně chodit pěšky a naučte se mít rádi obyčejnou vodu. Uvidíte, že změny se dostaví rychle. A abyste se na jaře vyhnuli chřipkám a nachlazení, vyzkoušejte multivitaminy – rozpustné ve vodě nebo v tabletách. Ty pravé pro vás vyberou v prodejně VITALAND (patro -1) nebo v Lékárně (patro -2).
K očistě těla přidejte i pohyb. Nic nezvedne náladu tolik, jako sport. A nemusíte nutně závodit nebo se pokoušet o světový rekord. Cíle stačí klidně menší – třeba zlepšit si fyzičku, nebo překonat svůj vlastní rekord v počtu uplavaných bazénů, či uběhnutých kilometrů. A překonávání sebe sama jde úplně nejlépe s novým vybavením. Začněte se vším všudy. Ideální výbavu na všechny druhy sportů (od cvičení jógy doma u televize až po squash nebo jízdu na bruslích) seženete v prodejně SPORTISIMO (patro -1). Při sportovní cestě za nemizející energií a lepší náladou vám pomůže mimo jiné dobrá hudba (nejnovější CD zakoupíte v prodejně MUSICLAND na patře -2). Podívejte se do specializovaného Apple obchodu iSTYLE (patro -1) a vyberte si některý model iPodu, s ním se sportuje úplně samo. Nezapomeňte, že vás pohyb musí bavit, jinak bude povinností nikoliv potěšením. Zkuste objevit ten pravý pro vás díky Pure JATOMI fitness na patře +2.

Běhání
Pokud se obáváte, že jarní detox sami nezvládnete, zajděte do Naturhouse (patro -2), kde vám výživoví specialisté sestaví dietní plán na míru, a vyberou ty pravé doplňky stravy, aby vás jarní únava neohrozila, a blížící se plavková sezona nebyla noční můrou 😉

Držíme vám palce na cestě jarním detoxem!

Kateřina
Mohlo by vás zajímat