Inspirace na Spring/Summer 2016 z Prague Fashion Weeku!

8.10.2015

Často se říká, že náš národ příliš vkusem neoplývá, ale na pražském týdnu módy pro jaro a léto 2016 se opět ukázalo, že česká móda by se rozhodně neměla podceňovat. Čeští i slovenští návrháři zde předvedli originální kolekce plné neotřelých nápadů, které si určitě zaslouží pozornost. Ačkoli každý z autorů má svůj specifický styl, vypozorovala jsem čtyři fashion trendy, které se na MBPFW Spring/Summer 2016 objevovaly opakovaně a které budou vládnout příštímu jaru a létu… A jaké že to jsou?

Mercedez-Benz Prague Fashion Week v září představil práci necelé třicítky návrhářů z Česka a Slovenska, mezi které patřily například značky ODIVI, Lukáš Macháček, Miro Sabo, Jakub Polanka, TIQE by Petra Balvínová, Petra Ptáčková, Martina Špetlová nebo CHATTY. To, že česká móda má i ve světě své zasloužené místo, dokazují poslední tři zmíněná jména, která se představí i na letošním pařížském fashion weeku! A jakéže trendy se prolínaly kolekcemi S/S 2016 těchto designerů? Vybrala jsem pro vás celkem čtyři módní tipy, které nejenže vypadaly skvěle na módních molech, ale jsou nositelné i pro nás, ženy-nemodelky!

 

Fifty Shades of Black

prague fashion week (1)

Černá je definicí elegance a nadčasovosti. Little black dress by měl být součástí šatníku každé ženy, a pokud ve vaší skříni stále chybí, inspirovat se můžete u Daniely Peškové nebo Michaela Kovacika. Záplavu černé ve všech možných podobách a tvarech představily také značky MAROSBARAN, LA FORMELA nebo Zuzana Kubíčková. Pokud chcete být s módou o krok napřed, bohatý výběr černočerných kousků najdete už i nyní v současných kolekcích ESPRIT, Gant, F&F a mnoha dalších. 

prague fashion week (5)

 

Černé šaty, H&M (patro 0, -1). Kožená bunda, ESPRIT (patro +1).

Transparency Issues

prague fashion week (3)

Sofistikovaná hra s průhledností na těch správných místech vás vždy vtáhne do středu pozornosti. O tom ví své i STUDIO DEFRESH, Filip Jakab a Lukáš Linder, kteří na pražském týdnu módy ukázali hned několik transparentních modelů. Nejeden průhledný kousek zahlédnete také při procházení podzimními a zimními kolekcemi v obchodech Orsay (patro 0 v PALLADIU) nebo TOPSHOP (patro +1). Transparentní materiály jako šifon nebo hedvábí se skvěle hodí pro nadcházející plesovou sezónu!

prague fashion week (7)

 

Transparentní černá halenka, H&M (patro 0, -1). Tmavomodré šaty, Orsay (patro 0).

Čím větší, tím lepší!

prague fashion week (2)

‘Think big’ – tímto heslem se při navrhování svých modelů pro jaro a léto 2016 řídily například Petra Ptáčková či ODIVI. Oversized oděvy i v příštím roce zůstanou ve světle módních reflektorů, ať už co se týče bund, kabátů, sak nebo košil.

prague fashion week (8)

Oversized vesta (kolekceF/W 15/16), MANGO (patro +1). Kabát (kolekceF/W 15/16), H&M (patro 0, -1).

Bílá, bělejší…

prague fashion week (4)

Bílá byla a je jedním z hlavních trendů pro tento rok. A zřejmě z módní scény nezmizí ani v roce příštím: na MBPFW bílé modely zářily na přehlídkách Moniky Drápalové a Martiny Martiškové & Denisy Adolfové. TIQE by Petra Balvínová dokonce vypustila všechny ostatní barvy a všechny své modelky oblékla pouze do sněhobílých šatů.

Chcete být s módou v předstihu? Bílou najdete už nyní ve vašich osvědčených obchodech – například v H&M (patro 0, -1 v PALLADIU) nebo MANGO (patro +1). 

prague fashion week (6)

 

Dlouhé šaty, MANGO (patro +1). Krátké šaty, C&A (patro -1, 0). 

 

Černé, bílé, průhledné a oversized oděvy se prolínaly řadou kolekcí na Prague Fashion Weeku a mě osobně tyto čtyři trendy opravdu baví! Co na ně říkáte vy?

Dny plné inspirace vám přeje

K.

 

Karolína
Mohlo by vás zajímat