Home SPA

12.5.2014

Také vám už jde hlava kolem ze všech těch reklam na šampóny, krémy, oleje a masky? Který výrobek vybrat? V čem se liší? A stojí to vlastně za to? Zapátrala jsem a ukázalo se, že spoustu věcí lze velmi snadno a levně vyrobit i doma. (Uznávám, že keratin ani koenzym Q10 v domácím šampónu či krému mít asi nebudete, ale jednoduché přísady z přírody vám mnohdy prokáží stejnou službu.)

 
Jako hlavní ingredience jsem si vybrala avokádo, olivový olej, med, kokosový olej a kávovou sedlinu, které jsou snadno dostupné, dobře se s nimi pracuje a jsou plné minerálů, vitamínů a antioxidantů.


images

Avokádo

Nejprve se podívejme na avokádo. Avokádo je bohatým zdrojem minerálních látek, draslíku, mědi, magnezia, fosforu a vitaminů C, E, K, H, B3 a B5 (kyseliny pantothenové). Tyto látky vám dodá nejen při konzumaci, ale i při aplikaci na vlasy či obličej. Díky kvalitním mastným kyselinám (dužina obsahuje kyselinu olejovou, palmitovou a linolovou) působí skvěle pro revitalizaci a hydrataci vlasů i pokožky. A navíc se s ním skvěle pracuje. Krásně měkké avokádo seženete například v supermarketu Albert (-2 patro).

 

1162638_66374033

 

Olivový olej

Nejkvalitnější olivový olej je olej panenský, získaný lisováním za studena. Uchovává si všechny prospěšné vitamíny i minerály a hlavně vysoký podíl antioxidantů. Kvalitně zpracovaný olej obsahuje přes 70 procent nenasycených mastných kyselin, které mají velký vliv na vznik kardiovaskulárních onemocnění, snižují možnost infarktu a zvyšují celkovou vitalitu organismu.
 
Pro široký výběr kvalitních olivových olejů doporučuji navštívit prodejnu Marks and Spencer (0 a 1  patro).


med

Med

Třetím pomocníkem bude med. Med obsahuje vysoké množství antioxidantů a co víc, má antibakteriální a antibiotické účinky. Pomáhá při celkové únavě, aktivuje funkci ledvin a střev a napomáhá látkové výměně kůže. Při aplikaci na pokožku zajišťuje i jemný chemický peeling.


kava

Káva

Kávová sedlina mi opravdu učarovala. Jestli si tak jako já rádi připravujete kvalitní kávu i doma, určitě máte lógru nazbyt. Místo toho, abyste jej hned vyhodili, může vám prokázat ještě další službu. I zbytky kávy totiž obsahují vysoké množství kofeinu, který je to pravé, trápí-li vás celulitida či strie. Kofein totiž dokáže nejen povzbudit cirkulaci krve, ale také působí proti zadržování vody v tukových buňkách.
 
Lahodnou kávu mají například v prodejně Oxalis čaj a káva (-2 patro)

 

Purity Vision Kokosový olej Biokokosák 300 ml

 

Kokosový olej

Mým hlavním favoritem se ale stává kokosový olej. Nejen, že krásně voní a i dobře chutná, lze jej použít snad téměř na všechno. Má vysoký obsah antioxidantů a stimuluje přirozené regenarační schopnosti buněk. Lze jej použít jako masážní olej, který pomáhá proti celulitidě a zárověň pokožku přirozeně hydratuje aniž by zanechával pocit mastnoty. Já jej koupila v dm drogerie markt (-2 patro) a jsem s ním maximálně spokojena.
 
Pár tipů na využití kokosového oleje:
 
1) Pomoc proti třepivým konečkům – stačí aplikovat malé množství na suché konečky vlasů
2) Balzám na rty – zlehka namažte rty olejem a nechte jej působit přes noc. Ráno budete mít rtíky jak ze sametu.
3) Odličovač – šetrně odstraní
4) Holicí krém – dokáže nahradit holicí pěnu či krém
5) Proti vráskám – krásně napíná a vyhlazuje pokožku
6) Po slunění – zklidňuje a ochlazuje podrážděná místa
 
Pro snazší aplikaci olej snadno rozehřejete ve vodní lázni.

DSC_0028

A teď pár tipů, jak si dopřát jednoduchou a účinnou péči:)
 

Pro krásné vlasy

Existuje mnoho jednoduchých masek na vlasy, které zanechají vaše vlasy krásně lesklé a posílené.Já osobně již pár let používám masku ze syrového vajíčka a tvarohu. Stačí pár minut a vlasy jsou jako nové.
 

Tvarohová maska

Maska: smícháte měkký tvaroh, syrové vajíčko, dvě-tři lžíce olivového oleje a pokud máte, můžete přidat i lžíci medu. Vše důkladně promíchejte a rovnoměrně aplikujte na vlasy. Nasaďte si na hlavu igelitovou čepici (jako například při barvení vlasů), obalte ji ručníkem a po zhruba deseti minutách můžete smýt. (Jen si dejte pozor, abyste masku nesmývali příliš horkou vodou, ať vám ve vlasech nevzniknou míchaná vajíčka:)) Pak už jen umyjete šampónem a je to!

DSC_0014

 

Avokádová maska

Také můžete vyzkoušet masku avokádovou, která dodá vlasům kvalitní oleje potřebné k regeneraci.
 
Postup: v misce důkladně promíchejte dužinu avokáda, dvě lžíce medu a lžíci olivového oleje. Avokádo rozmíchejte opravdu co nejdůkladněji, či jej rozmixujte tyčovým mixérem, abyste se zbavili velkých kusů. Aplikujte na vlasy stejným způsobem a nechte působit jak dlouho můžete (klidně hodinu) a opět vlasy umyjte.
 

Péče o obličej

 

1) Pro citlivou pleť

Protože v balení avokád ze supermarketu Albert (-2 patro) jsou avokáda hned dvě, můžete druhé klidně využít na hydratační pleťovou masku. Vhodná je především pro citlivou pleť a nepotřebujete na ni kromě avokáda vůbec nic:) Dužinu avokáda opět důkladně rozmačkejte a kašičku rovnoměrně aplikujte na obličej. Nechte deset minut působit a opláchněte vlažnou vodou.
 

2) Pro nečistou pleť

Pro nečistou pleť naopak doporučuji masku z ovesných vloček. Nechte vločky přes noc namočit ve vlažné vodě, aby se důkladně rozmočily, přidejte dvě lžíce medu, důkladně promíchejte (popř. trochu zřeďte vodou, aby se vám s hmotou dobře pracovalo) a opět naneste na obličej. Neche masku působit tak dlouho, až zcela uschne a popraská. Pak ji pečlivě odstraňte a opláchněte tvář vodou. Vločky vám krásně vyčistí zanesené póry a med pleť příjemně zjemní.

facemask

 

3) proti zarudnutí

Jestli vás trápí zarudnutí obličeje, není nic snazšího, než smíchat žloutek vajíčka s čerstě vymačkanou šťávou z citronu. Zlehka potřete obličej, nechte pár minut působit a je to:)
 

4) obličejový peeling

Smíchejte hnědý cukr s medem a poté krouživými pohyby masírujte obličej. Rázem budete mít pleť krásně hladkou.
 
Na oči položte čerstvě ukrojené plátky okurky, ať hezky osvěžíte i tuto jemnou kůžičku. A kdo nechce okurku, může si jako já v Manufaktuře (-2 patro) koupit tuto skvělou Relaxační zklidňující gelovou masku na oči. Oceňuji na ní možnost použít ji jak na studený obklad, tak na teplý, který krásně uvolňuje dutiny při nachlazení.


162024

Na tělo

1) Celulutida

 

DSC_0301

 
Jak jsem již zmínila, na celulitidu a strie zabírá kávová sedlina. Smíchejte kávu se třemi lžícemi horké vody a nechte 10 minut odstát. Následně přidejte lžíci kokosového či olivového oleje a krouživými pohyby aplikujte na stehna a zadeček. Alespoň 2 minuty důkladně oblast promasírujte dlaní či žínkou. Poté kávu omyjte teplou vodou, osušte a namažte hydratačním krémem. (Pokožka může od kávy získat lehce nahnědlý nádech, ale nebojte, brzy zmizí.)
 

2) Peeling

Smíchejte přírodní cukr s medem a kapkou olivového oleje a aplikujte na pokožku. Zrnka cukru snadno odstraní odumřelé buňky a zanechají pleť krásně hebkou.
 

3) Relaxační koupel


DSC_0288
Chcete už si dát jen nohy nahoru a krásně si odpočinout? Přilijte si do napuštěné vany hrneček mléka a dvě lžíce medu. Můžete dokonce přidat pár kapek esenciálního levandulového oleje, který má nejen antibakteriální účinky, ale fantasticky uvolní svaly i mysl. Koupíte jen například v prodejně Manufaktura (-2 patro).
 
Příroda si toho pro nás připravila opravdu mnoho, tak se nebojte experimentovat, tělo vám bude za šetrnou péči rozhodně vděčné:)

Lucie
Mohlo by vás zajímat