Vyrobte některý z letošních dárků sami – ukážeme vám, jak na to

30.11.2020

Pokud rádi tvoříte a jste i obklopeni rodinou, co ocení rukodělné dárky, určitě vás potěší aktuální trend takzvaných „do it yourself“ produktů. Nic totiž nezahřeje u srdce víc než to, co jste vlastnoručně vyrobili na míru dané osobě. Navíc je to skvělý způsob relaxace a uvolnění. Přinášíme vám čtyři návody na DIY dárky, které zvládne vyrobit každý. Nezbytné kuchyňské potřeby i ingredience pořídíte snadno v prodejnách PALLADIA.


Voňavé bylinkové mýdlo

Prodejnu s textilní galanterií Filium najdete na patře –2, na stejném patře se nachází i dm drogerie markt.

Postup: Přírodní mýdlo z drogerie DM nastrouhejte do kastrůlku, přidejte bambucké máslo, kokosový olej a destilovanou vodu (350 ml destilované vody na 150 g mýdla) a zahřívejte a míchejte, až se mýdlo rozpustí. Nesmí se ovšem vařit! Pak do směsi přidejte vybrané sušené květy, případně výživná semínka vhodná současně i na peeling: lněná semínka, kávové boby, nebo třeba ovesné vločky. Do zchladlé směsi pak přidejte pár kapek oblíbeného aromatického oleje. Pak mýdlovou směs nalijte do formiček. Nechte ztuhnout, vyklopte, zabalte do voskovaného papíru a nechte odležet. V galanterii Filium poté kupte přírodní látky a provázky, do kterých mýdla zabalíte.


Domácí pomerančová marmeláda

Stuhy, mašle a další prodává Filium (patro –2), pomeranče a další potraviny zakoupíte v supermarketu Albert (patro –2), kuchyňské pomůcky a potřeby v prodejně Potten & Pannen (patro –2).

Postup: Pomeranče (8–10 kusů) oloupejte a vykrájejte z nich cca 1 kg stroužků. Jednotlivé dílky nakrájejte a dejte do nízkého kastrolu se širokým dnem. S 350 g krystalového cukru promíchejte 1 balení Dr. Oetker Gelfixu Super 3 : 1 a pak zamíchejte do připravených pomerančů. Za stálého míchání přiveďte k varu a nechte 1 minutu povařit při vysoké teplotě. Odstavte. Naplňte připravené zavařovací sklenice (3–4 sklenice po 375 ml) až po okraj a uzavřete. I sklenice mohou být krásným designovým dárkem. V galanterii Filium seženete krásné látky a stužky, kterými podle vkusu obdarovaných můžete sklenice dozdobit.


Personalizovaný obal na knížku

Potřeby na šití zakoupíte v prodejně Filium (patro –2). 

Příprava: Pro knihu formátu A5 (rozměry 21 x 15 cm) budeme potřebovat: pruh látky široký 23 cm a dlouhý 92 cm, stužku širokou cca 3 cm a délka 25 cm a užší stužku na záložku. Vzor látky vybereme podle vkusu obdarovaného, můžeme koupit i nášivky nebo dekorace ve stylu knih, který daný člověk čte.

Postup: Připravený pruh látky přehneme na polovinu kratšími stranami k sobě. Lícová strana je uvnitř. V místě, kde je ohyb látky, složíme konec 5 cm mezi vrstvy látky. Založený konec si přichytíme špendlíkem. Odklopíme horní vrstvu a 3 cm od pravého okraje umístíme širokou stuhu. A do vzdálenosti 20 cm od okraje umístíme stuhu na záložku. Přichytíme špendlíkem a překlopíme zpět horní vrstvu. Obě vrstvy sešpendlíme. Vrstvy k sobě při kraji patky přišijeme. Na pravé straně vynecháme 10 cm nesešitých pro protočení na lícovou stranu. Na pravé straně sestřihneme rožky až těsně ke švu. Protočíme nesešitým otvorem na lícovou stranu. Klopa i stuha musí být na stejné straně. V místě otvoru na protočení látky podhrneme dovnitř. Vše důkladně vyžehlíme. A hranu s otvorem na protočení prošijeme, čímž se nám otvor uzavře. A máme hotovo!


Domácí granola

Kuchyňské potřeby zakoupíte v prodejně Potten & Pannen (patro –2), potřebné ingredience v supermarketu Albert (patro –2), pro dekorativní provázky a stuhy zajděte do prodejny Filium (patro –2).

Ingredience: 100 g lískových ořechů, 100 g mandlí, 500 g ovesných vloček, 30 g slunečnicových semínek, 2 lžičky skořice, 150 ml kokosového oleje, 60 ml medu, 50 g sušených meruněk, 50 g sušené papáji, 50 g sušených brusinek, 50 g čerstvého kokosu.

Postup: Ořechy a mandle nahrubo nakrájejte. Do větší mísy vložte všechny suché ingredience kromě sušeného ovoce. Pečlivě promíchejte. V malém kastrůlku rozpusťte na mírném ohni olej společně s medem. Přilijte k suché směsi a znovu důkladně promíchejte tak, aby se všechny ingredience dobře obalily v oleji. Směs přesypte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 15 minut v troubě předehřáté na 170 °C. Během pečení jednou či dvakrát promíchejte. Po vyjmutí z trouby promíchejte s nahrubo pokrájenými meruňkami, papájou a brusinkami. Vložte do stylových zavařovacích nádob a dozdobte stužkami či ušitými dekoracemi.

 

 

Klára
Mohlo by vás zajímat
12.5.2014
Od Lucie