6 příčin unavené pleti a jak jí dodat energii

4.6.2020

Dlouhé vysedávání v kanceláři, tím pádem nedostatek slunečního svitu, časté střídání teplot… to je jen malý výčet příčin, které se podepisují na kvalitě naší pleti. Pleť ztrácí zdravou barvu, vypadá unaveně, je mdlá, zašedlá, chybí jí svěžest. Jak to napravit?


Dnešní péče je samozřejmě na vlivy počasí a střídání teplot připravena. Stejně tak není žádnou novinkou, že zvlášť ve městech se nacházíme ve znečištěném prostředí. Existuje ale pár chyb, které v péči děláme my sami a pleť kvůli nim vypadá unaveněji.

1. Zapomínáme na peeling

Za našedlý odstín pleti často mohou odumřelé částečky kůže, které na ní zůstávají. Blokují čerstvé buňky a brání tak svěžímu zdravému vzhledu. Je to v podstatě stejné, jako byste si pleť nečistili a nechali na ní například částečky prachu. Obvykle se doporučuje provádět peeling jednou týdně, pokud si ale pleť žádá zásadní proměnu, dopřejte si ho klidně dvakrát. Volte ale raději ten s jemnějšími zrníčky.

Peelingová maska Sephora Collection The Peeling Mask směsí ovocných kyselin zjemňuje texturu pleti, podporuje její zář a zanechává ji na dotek hebkou a hladkou, SEPHORA (patro 0). Peelingová maska Ecooking Peeling Mask bojuje s unavenou pletí, akné, vráskami, černými tečkami a hyperpigmentací, DOUGLAS (patro –1). 

2. Málo čistíme

Nejde jen o to zbavit pleť make-upu, ale všech nečistot, které na ní během dne ulpívají. Právě kvůli nim pleť špatně regeneruje, a tím také rychleji vznikají vrásky. To znamená, že musíme tvář důkladně čistit dokonce i tehdy, když se vůbec nelíčíme. A také ráno, protože i v noci na ni sedá prach, zůstává na ní pot.

Douglas Nutri Focus Nourishing Cleansing Butter odstraňuje make-up jemně a důkladně, DOUGLAS (patro –1). Čisticí & odličovací olej s růžovými lístky Korres Wild Rose Make-up Melter Cleansing Oil, Profimed (patro –2). 

3. Stresujeme se

Asi není třeba dlouze vysvětlovat, že když máme moc práce nebo starostí, tak prostě vypadáme unaveně. Krevní oběh během stresových období zásobuje především orgány, které to potřebují nejvíce a na vaši tvář trochu zapomíná. Kromě toho se také víc mračíme, máme ztuhlé svaly – i ty v obličeji. Ideální je se nestresovat, jenže to není tak jednoduché. Zkuste se tedy alespoň hlídat, nemračit se a při nanášení krému obličej občas promasírujte. Pořiďte si například masážní váleček, ale zvládnete to klidně i prsty. Tvář se uvolní a vy si začnete lépe uvědomovat její svaly.

Vyhlazující masážní váleček Biovéne Beauty Contour Mega Roller, Marionnaud Perfumeries (patro –2).

4. Podceňujeme hydrataci

To, že pravidelně používáte ten stejný hydratační krém, který vám léta vyhovoval, ještě neznamená, že je vaše pleť dostatečně hydratovaná. Z výše zmíněných důvodů se možná právě nachází v období, kdy prostě potřebuje trochu víc. Právě pro tyto případy jsou zde intenzivní séra. Nejlépe zafungují ta s kyselinou hyaluronovou. Nanáší se ráno i večer pod krém, jehož účinek znásobí. Sáhnout ale můžete také po hydratační kúře či kapkách nebo oleji, které přimícháte ke krému.

Noční olejové Reset sérum Slaměnka pro mladě vypadající pleť, L’Occitane (patro 0). Hydratační krém Moisture Surge 72Hour, Clinique (patro 0). Perlové sérum Ioma Youth Pearl Essence rozjasňuje a redukuje vrásky, Marionnaud Perfumeries (patro –2). Pečující pleťový krém Super Multi-Corrective Cream s anti-age účinkem, Kiehl´s Since 1851 (patro +1). Revoluční hydratační a regenerační sérum Advanced Night Repair Serum, Estée Lauder (patro 0). 

5. Chybí nám minerály

Zdravá pleť nepotřebuje jen vláhu, ale také výživu. Je-li oslabená, nemusí jí ta z kosmetických přípravků už stačit. Dodejte jí proto antioxidanty (například v borůvkách a dalším lesním ovoci) a také vitamíny, selen, měď, železo a zinek v tabletkách. V lékárně je bohatý výběr doplňků stravy určených právě pro hezčí pleť.

Bioaktivní selen a zinek od společnosti Pharma Nord, nejkvalitnější doplněk stravy se zinkem a selenem na trhu v ČR, přípravek dále obsahuje vitamin A, vitamin C a vitamin B6 a tekutý doplněk stravy se železem Floradix, pro zmírnění únavy a vyčerpání, LÉKÁRNA IPC (patro –2).

6. Neřešíme detaily

Kazí vaši pleť pupínky nebo pigmentové skvrny? I to může zhoršit její celkový vzhled. Ideální je samozřejmě vyřešit příčinu – u pupínků to může být špatné čištění, nevhodná strava i příliš agresivní kosmetika (jako například micelární vody). Pigmentové skvrny se nejčastěji tvoří v důsledku působení slunečního záření. Myslete tedy také na prevenci. S již vzniklými problémy si poradí všemocný retinol. Používejte ho však raději na noc a ráno pleť důkladně očistěte. Při kontaktu se sluncem by totiž retinol mohl naopak další pigmentové skvrny způsobit.

Sérum Perfectionist Pro Brightening Treatment zlepšující přirozený jas pleti, redukující tmavé skvrny způsobené věkem a jizvičky po akné, Estée Lauder (patro 0). Denní krém Krásná zahradnice je zaměřený na projasnění a sjednocení tónu pleti, redukuje vrásky a pigmentové skvrny, Havlíkova přírodní apotéka (patro –1). Opalovací krém Water Resistant Sun Cream SPF 50, Dermacol (patro –2). Superkoncentrované ampule proti pigmentaci Vichy Liftactiv Specialist GLYCO-C, LÉKÁRNA IPC (patro –2). Osvěžující obličejová maska s uhlím Purifying Glow Mask Himalayan Charcoal odstraňuje nečistoty a zjemňuje vzhled pórů pro zdravě vypadající pleť, THE BODY SHOP (patro +1). 

Zdenka
Mohlo by vás zajímat