4 recepty pro zdravější vánoční mlsání

14.12.2015

Už se pomalu začínáte těšit na Vánoce? K adventní době patří vůně cukroví – oříšky, kokos, čokoláda… Že vás to děsí, protože tyhle sladké dobroty bývají plné cukru a mouky, kterým se během roku tak úspěšně vyhýbáte? Nemusíte se bát – i tyto sladké radosti jdou připravit zdravěji. Mám pro vás rovnou čtyři recepty!

OŘÍŠKOVÉ KULIČKY

cukrovi.001

Co budete potřebovat: 

  • 1 hrnek mandlí
  • 3/4 hrnku lískových oříšků
  • 3/4 hrnku strouhaného kokosu
  • 2 velké lžíce kešu másla
  • 2 velké lžíce rýžového sirupu
  • 3 lžičky citrónové šťávy
  • trochu kokosu na obalení kuliček

Jak na to: 

Všechny oříšky vložíme do mixéru a posekáme najemno. Poté přidáme dvě lžíce kešu másla, které můžete koupit v Marks & Spencer (patro 0, 1), přilijeme rýžový sirup a vymačkanou citronovou šťávu. Vše promícháme – nejlépe to jde přímo rukama v lepkavou směs, ze které postupně tvoříme drobné kuličky. Ty můžeme pak libovolně ozdobit drcenými oříšky, kokosem, nebo je namáčet do hořké čokolády. Poté dáme chladit do lednice.

KOKOSKY

cukrovi.003

Co budete potřebovat: 

  • 2 bílky
  • půl sáčku vanilkového cukru
  • 1 hrnek strouhaného kokosu

Jak na to: 

Do šlehací mísy rozklepněte dva vaječné bílky, které ručním mixérem vyšlehejte i s vanilkovým cukrem do pevné hmoty.  Jakmile je sníh tuhý, vmíchejte ručně do hmoty připravený kokos. Vznikne pevnější struktura. Připravte si plech s pečícím papírem, na který postupně dělejte lžící střapaté hromádky se středně velkými mezerami. Rozehřejte troubu na 150 °C a až bude vyhřátá na tuto teplotu, vložte do ní připravený plech s kokoskami. Poté ihned troubu ztlumte na 100 °C a pomalu sušte cca 20-30 minut, dokud kokosky nezačnou jemně zlátnout.

RÝŽOVÉ KULIČKY 

cukrovi.004

 Co budete potřebovat: 

  • hrnek uvařené a studené rýže
  • lžíce medu
  • půl hrnku strouhaného kokosu
  • 3 lžičky citrónové šťávy
  • pár mandlí
  • strouhaný kokos na obalení kuliček

Jak na to: 

Uvařenou a studenou rýži jemně rozmačkejte lžící a rozmíchejte v ní tekutý med, přidejte strouhaný kokos. Vymačkejte citrónovou šťávu a podle vaší chuti přidejte i tu. Vznikne jemná lepkavá směs. Tu postupně tvarujte na  drobné kuličky a do každé z nich zabalte mandličku. Hotové kuličky obalte ve strouhaném kokosu. Postupně je skládejte na tácek, který pak dejte celý ztuhnout do lednice.

 

BRUSINKOVÉ PLACIČKY 

cukrovi.002

Co budete potřebovat: 

  • 1 větší banán
  • hrnek ovesných vloček
  • hrst sušených brusinek
  • trošku skořice
  • 3 lžíce sójového mléka nebo vody
  • lžíce medu
  • 2 řady hořké čokolády

Jak na to: 

V misce vidličkou rozmačkejte na jemno banán, přidejte med a mléko a vše jemně rozmíchejte. Poté přihoďte hrst sušených brusinek a nahrubo posekanou hořkou čokoládu. Na závěr dochuťte skořicí a jemně vmíchejte ovesné vločky. Nechte směs chvilku odstát a připravte si plech s pečícím papírem, troubu předehřejte na 200 °C. Na plechu tvořte drobné placičky a poté dejte do trouby péct na cca 15-20 minut.

 

Kam pro potřebné suroviny? Cestou z práce nebo z okukování vánočních dárků se zastavte do prodejny Albert (patro -2). Oříšky, kešu máslo a bio citrón najdete v Marks & Spencer Fresh Food (patro 1) a pro sójové mléko a hořkou čokoládu zaběhněte do dm drogerie markt (patro – 2). 

 

Peter
Mohlo by vás zajímat