Recepty na jednoduché vánoční cukroví – s cukrem a moukou, nebo bez

9.12.2020

Chystáte se péct a hledáte recepty, které jsou rychlé a chutné? Dopřát si můžete nejen vánoční klasiku, jako jsou slepovaná linecká kolečka, ale i varianty bez bílé mouky a cukru. Věřte, že i takto vám budou chutnat!


Kokosové rohlíčky

Suroviny:
250 g krupicového cukru
125 g másla
125 g kokosu
1 lžička prášku do pečiva
100 g polohrubé mouky
na dokončení 100 g hořké čokolády

Postup: Ze surovin vypracujte těsto a nechte jej hodinu v lednici odpočinout. Těsto vmáčkněte do dobře vymazaných formiček na rohlíčky a pečte v troubě vyhřáté na 170°C dozlatova. Po upečení nechte jen krátce zchladnout a ještě teplé je z formiček opatrně vyklepněte. Nechte zcela vychladnout a konce rohlíčku namáčejte v rozehřáté čokoládě. Skládejte je na pečicí papír a nechte ztuhnout.


Linecká kolečka a hvězdičky

Suroviny:
300 g hladké mouky, prosáté
60 g moučkového cukru, prosátého
160 g másla
2 žloutky
1–2 lžičky citronové šťávy citronová kůra z 1/2 citronu

Postup: Z mouky, cukru, másla, žloutků a citronové šťávy i kůry ručně vypracujte soudržné těsto. Zabalte jej do potravinářské fólie a nechte minimálně hodinu, ale nejlépe přes noc, odpočinout v lednici.

Troubu předehřejte na 180°C a plech s nižším okrajem vyložte pečicím papírem. Vychlazené těsto vyválejte na plát o tloušťce 3-4mm a vykrajujte z něj kolečka, hvězdičky, nebo jiné tvary a skládejte je na plech. U poloviny dílků vykrojte na plechu střed – opět kolečkem, srdíčkem či hvězdičkou. Pečte cca 6–8 minut dozlatova. Nechte zcela vychladnout, slepujte rybízovou nebo malinovou marmeládou a nechte rozležet.


Rumové kuličky bez bílé mouky a cukru

Suroviny na 10 menších kuliček:
2 lžíce kakaového prášku (neslazeného)
2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
1 lžíce čekankového sirupu nebo sladidla, které používáte
2 lžíce mandlové mouky
6 lžic sušeného kokosu + 2 lžíce na obalení
2 lžíce rumu
pár kapek vanilkového extraktu

Postup:
Přidejte všechny suché přísady (kakaový prášek, mandlová mouka, sušený kokos, sladidlo) do středně velké mísy a vše promíchejte. Přidejte rum, vanilkový extrakt a rozpuštěný kokosový olej. Vytvarujte kuličky a obalte je ve zbývajícím kokosu. Obalené kuličky umístěte na tácek a nechte v lednici minimálně třicet minut ztuhnout.

Recept: @podzvonarkouzvonte


Pistáciové sušenky bez bílé mouky a cukru

Suroviny na 10-12 kousků:
2 hrnky mandlové mouky, velmi jemné
2-3 lžíce sladidla erytritol nebo jaké používáte
1 lžička vanilkového extraktu
1/2 hrnku nesolených pistácií
6 lžíc másla nebo ghí

Postup:
Všechny ingredience dobře promíchejte. Vypracujte z těsta váleček a pevně zabalte do potravinářské fólie. Nechte odležet v lednici třicet minut. Poté těsto vybalte a nakrájejte na silnější kolečka. Ta pokládejte na plech s pečicím papírem. Rozehřejte troubu na 180 °C a pečte 12 minut nebo dozlatova na okrajích. Nechte vychladnout na plechu!

Recept: @podzvonarkouzvonte


Fota: Shutterstock

Burda
Mohlo by vás zajímat
21.4.2013
Od Adéla