Vzhůru za sněhem!

27.1.2020

Pokud něco letošní zimě chybí k dokonalosti, pak je to rozhodně sníh. Ačkoliv možná, že v ulicích velkého města vám zas tak moc nechybí. Koho by těšilo brodit se do práce posoleným rozbředlým sněhem, každou chvíli uvíznout v dopravní kalamitě a obávat se, kdy na vás spadne sněhová lavina ze střechy činžáku? Možná se ale chystáte v nadcházejících týdnech vyrazit za sněhem do hor. Pokud je to tak, máme pro vás pár tipů, jak si výlet za sněhem užít se vším všudy a přitom zůstat v suchu a teple.


Vzpomínáte si ještě na lyžování a sáňkování v době svého dětství? K euforickým zážitkům na svahu neodmyslitelně patřily šusťákové oteplovačky, promočené dřív, než jste poprvé sjeli kopec, ručně pletené šály, které kousaly a zároveň se vyznačovaly pozoruhodnou schopností nasát velké množství vlhkosti, tlusté svetry a neforemné bundy, ve kterých i sebeštíhlejší postava vypadala jako sněhulák. To všechno si nyní můžeme odpustit, protože moderní materiály umožňují zůstat v teple daleko efektivněji a přitom i dobře vypadat. Stačí k tomu důmyslná kombinace několika vrstev.


PRO DĚTI

Boby Sulov Champion 5, lyžařská helma Uvex Junior Visor Pro a dřevěné saně HS Sport Horned Sledge, SPORTISIMO (patro –2). Mikina adidas, A3 SPORT (patro –2). Juniorský chránič páteře Komperdell Super ECO JR, SPORTISIMO (patro –2). Prošívaný kabát a zimní boty s kožíškem, ALPINE PRO (patro –1). Palčáky Loap RAFKO, SPORTISIMO (patro –2). Zimní boty na suchý zip, GEOX (patro +1). Lyžařské boty Alpina J4 a juniorské sjezdové lyže Nordica Team J Race + JR4.5, SPORTISIMO (patro –2).


Tou první je termoprádlo ze syntetického úpletu nebo z hřejivé vlny. Následuje lyžařská mikina, která se stará o tepelnou izolaci, ale zároveň musí být dobře prodyšná, aby nebránila odpařování potu. Ta poslední, svrchní vrstva vás chrání před zimou i vlhkostí a může být podpořena funkční membránou (např. Aquamax nebo Goretex), která zabezpečí prodyšnost a zároveň voděodolnost vašeho oblečení. Totéž platí i pro lyžařské kalhoty, které by měly poskytovat dostatečnou volnost pohybu. S tím vším se budete na sjezdovce cítit jako v pokojíčku.


PRO ŽENY

Bunda, ALPINE PRO (patro –1). Čepice a svetr, Napapijri (patro +1). Lyžařské brýle ROXY, Quiksilver & ROXY (patro 0). Sjezdové hole Leki Alpex Ultimate a kalhoty na běžky Maloja Naninam, SPORTISIMO (patro –2). Palčáky ROXY a triko ROXY, Quiksilver & ROXY (patro 0). Hnědé boty s kožešinou, GEOX (patro +1). Béžové šněrovací boty, Tamaris (patro –2). Zelené šněrovací boty, DEICHMANN (patro –2). Vázání na běžky Rottefella NNN Xcelerator 2.0 CL, kombi boty na běžky Fischer XC Comfort Pro My Style a kombi běžky Salomon XC Skis Equipe 6 Combi, SPORTISIMO (patro –2).


Abyste byli nejen v pohodlí, ale i v bezpečí, o to se postará především lyžařská helma. U nás sice pro její nošení zatím neplatí žádná zákonná pravidla, v řadě jiných lyžařských destinacích je to ale jinak. Na Slovensku, ve Slovinsku, Chorvatsku a v některých rakouských spolkových zemích je povinná pro děti do 15 let, v Itálii do 14 let, v Polsku do 16 let. Ve Švýcarsku a ve Francii se mohou lišit předpisy jednotlivých lyžařských středisek.


PRO MUŽE

Žlutá zimní bunda, The North Face (patro –1). Čepice Quiksilver, Quiksilver & ROXY (patro 0). Bunda s kapucou, Napapijri (patro +1). Lyžařská helma Head Vico, SPORTISIMO (patro –2). Fleecová mikina Quiksilver, Quiksilver & ROXY (patro 0). Lyžařské kalhoty Blizzard Ski Pants Ischgl, freestyle snowboard Trans LTD LTD, lyžařské boty Rossignol Alltrack Pro 100 a kompresní lyžařské podkolenky Blizzard Compress 85, SPORTISIMO (patro –2). Sportovní bunda na běžecké lyžování, ALPINE PRO (patro –1). Lyžařský set Head Supershape I.Magnum + PRD 12 GW, SPORTISIMO (patro –2).


A když už jsme u té bezpečnosti, ověřte si, jestli vaše lyžařské hůlky mají tu správnou délku. Optimální délku holí zhruba získáte, když od své výšky odečtete 50 cm. Ve stoje, když hůlku uchopíte, by vaše předloktí mělo být ve vodorovné poloze.

Burda
Mohlo by vás zajímat
30.5.2013
Od Sandry