Vyražte do přírody!

29.5.2015

Život ve městě má spoustu výhod, ale často nás může přetěžovat. Skvělým způsobem, jak dobít energii a vyčistit si hlavu, je alespoň krátká cesta do přírody. Nechte se navnadit a poslechněte volání přírody 🙂 

Žijeme v době téměř nevyhnutelné rutiny, kdy chvíle strávené mimo naši kancelář nebo školu, auto a postel jsou velmi vzácné. Během pracovního týdne jsme v neustálém kolotoči povinností a o víkendu se cítíme buďto příliš unavení, nebo si nedokážeme vybrat ze všech různorodých aktivit a raději zůstaneme doma, nebo maximálně skončíme v kině. Neměli bychom ale zapomínat, že město pro nás není přirozené prostředí. Jsme v něm obklopeni spoustou dalších lidí, hlukem, znečistěným vzduchem. Výsledkem je stres se všemi neblahými důsledky, které s sebou přináší (únava, obezita a deprese).

shutterstock_162044975

Naprosto přirozeným lékem je přitom trocha času stráveného v přírodě. Nemusí se nutně jednat o třídenní horskou túru. Ideální je třeba malá procházka v nejbližším lese nebo parku.

fg_les2 [Originální rozlišení]

Pokud nemáte možnost si během dne na chvilku odskočit do přírody, zkuste si dopřát alespoň cestou domů večeři v parku. I taková maličkost vás naladí na tu správnou vlnu. Vědecké studie dokazují, že dokonce jen pouhý pohled z okna do přírody nebo na fotku lesa snižuje úzkost, zlepšuje náladu a zvyšuje imunitu. Takže spořiče obrazovky a pozadí na ploše s přírodními scenériemi přece jen mají nějaký smysl 🙂

fg_park

Ideální je opustit alespoň párkrát do měsíce na víkend městský shon. Můžete si tak dopřát delší rozjímání v přírodě. A že nevíte, kam vyrazit? Já se byl například minulý týden projít ke známým vyhlídkám na meandry Vltavy nedaleko Štěchovic. Ještě víc než známější vyhlídka Máj mě zaujala Smetanova vyhlídka, kde Bedřich Smetana údajně čerpal inspiraci pro svou symfonickou báseň Vltava. Tento cíl mohu jedině doporučit a doufám, že si i vy na svých toulkách přírodou odpočinete minimálně stejně kvalitně jako já.

fg_vyhlidka2

Aby váš pobyt v přírodě skutečně vedl k odpočinku, je třeba nepodcenit jeho přípravu. Ta je samozřejmě různá podle toho, co konkrétního máte v plánu. Na procházku v parku nebo lese potřebujete hlavně pohodlnou obuv, po které se porozhlédněte ve Foot Lockeru (patro 0) nebo SPORTISIMU (patro -2). Stylové a odolné džíny, které využijete na výlety do přírody i do města, koupíte v prodejně Wrangler / Lee nebo Levi’s (obě patro -1). Výbavu na náročnější výlety a túry seženete v prodejně s italskou outdoorovou módou Napapijri (patro +1), kterou jsem vám již představoval v jednom mém z předchozých příspěvků. Ve všech podmínkách obstojí také výrobky od značky The North Face, které v PALLADIU najdete ve společné prodejně se značnou VANS na patře -1. Nakonec nezapomeňte na ochranu vaší pokožky před spálením od slunce – zasloučí si kvalitní opalovací krém z dm drogerie markt (patro -2) – a před nečekanými alergickými reakcemi na bodnutí od všudypřítomného hmyzu (pro tento případ si pořiďte léky na alergii z Lékárny na patrře -2).

fg_produkty

Boty Nike Roshe One Flyknit – Foot Locker (patro 0), Džíny Demi Curve Slim – Levi’s (patro -1), Batoh Voyage Sned – Napapijri (patro +1), Kraťasy Pacific Creek Boardshorts – The North Face (patro -1), Opalovací krém Nivea Sun protect&bronze 30 – dm drogerie markt (patro -2).

Filip
Mohlo by vás zajímat