Snadné tipy pro posílení imunity

14.11.2014

Listopad je nejen měsícem padajícího listí, ale také měsícem prvních nachlazení a chřipek. Vyhněte se jim! Víme, jak.


Proti akutnímu nachlazení a kašli se sice hodí Coldrex (jak říká reklama), ale co dělat, aby na léčení vůbec nemuselo dojít, respektive, aby se nám chřipka vyhla obloukem? Stačí lehce přeprogramovat svůj každodenní harmonogram a uvidíte, že budete vůči těmto neduhům rezistentnější. A jak na to?

coldrex
Coldrex už od teď potřebovat nebudete! A do Lékárny (patro -2) už jen výjimečně.

 

Dostatek spánku

Začíná to v posteli. 🙂 Zkuste se donutit spát pravidelně alespoň 6–8 hodin denně. Každý sice máme limity pro tvorbu spánkového deficitu trochu jinde, ale bez pořádného spánku to prostě nejde. Kromě toho dámy jistě ocení menší (nebo žádné) kruhy pod očima a lepší pleť. Hned po probuzení se pak nastartujte lehkým cvičením – ideální je například jóga, díky které se skvěle protáhnete. Tři “pozdravy slunci” hned po probuzení… a rázem jde všechno líp.

shutterstock_195693932
Jak na domácí jógu zjistíte snadno, když si pořídíte „manuál“ v knikupectví PALLADIUM (patro -1, -2).

 

Otužování

Otužujte se! Nemusíte hned skákat do zamrzlé řeky, ale začnětě alespoň s tím, že budete hodně větrat. Na noc vypněte topení v ložnici anebo spěte rovnou s otevřeným oknem. Při (nejen) ranním sprchování pak zkuste snížit teplotu vody. Stačí postupně, vždy na chvíli – uvidíte, že se Vám rázem bude lépe dýchat. Od věci také není zajít občas do sauny, která je na imunitní systém úplně blahodárná.

pure
Saunu a jiné vychytávky pro lepší postavu, lepší náladu a lepší imunitu najdete v Pure JATOMI Fitness (patro +2).

 

Pohyb, pravidelný jídelníček a pitný režim

Hýbejte se! Nemáte-li to do práce daleko, choďte pěšky. Ať už se vrhnete na posilování, kurzy tance, či „jen“ na pilates, ocení to jistě nejen vaše tělo a jeho imunitní systém, ale také vaše postava. Dvě mouchy jednou ranou. 🙂 Pravidelný jídelníček a důsledný pitný režim také dělá divy. Dodržujte denní harmonogram a naučte se věnovat svému stravování pozornost. Ať už si jídlo na celý den připravujete předem doma nebo se stravujete “v terénu”, vždy myslete také na to, že je třeba se dopovat vitamíny.

_14-imunita
Na pravé vitamíny je expert Fruitisimo (patro + 2). Jeden z jejich ovocných koktejlů se dokonce přímo jmenuje „Imunity“.

 

Vitamíny

Kromě klasického syrového ovoce vyzkoušejte třeba také zeleninové saláty a čerstvé šťávy. A nezapomínejte, že také v zimě byste měli vypít kolem 2 litrů tekutin. Pouze vyměňte chlazenou vodu za teplý nebo vlažný čaj.

shutterstock_62757559
Dobré a poctivé čaje seženete ideálně v OXALIS (patro -2).

 

Zimní výbava

Méně je někdy více… a platí to zejména o oblékání. Všichni máme od maminek naučené, že na zimu je potřeba se nabalit. Opak je ale pravdou – věčné změny teplot zejména ve velkých městech při cestování MHD jsou nejhorší, člověk kvůli nim snadno zchoulostiví. Takže vrstvení ano, ale jen pokud má být pro krásu 🙂 Zapomeňte na tři svetry a dva roláky. Investujte spíš do kvalitních bot, ponožek, čepice a rukavic.

1
Dokonale nepromokavé a prodyšné boty od GEOX (patro +1) jsou idálním parťákem.

 

Doplňky stravy

No a pokud nic z “přírodních” triků na imunitu nepomáhá, přidejte potravinové doplňky,  na posílení imunity skvěle funguje hlíva ústřičná.

hliva-ustricna_1

Široká nabídka potravinových doplňku v prodejně VITALAND (patro – 2) Vás nezklame.

 
Ačkoli se to možná může zdát přitažené za vlasy, imunitní systém má velký vliv na naše celkové fungování – pokud jsme pořád nastydlí, omezuje nás to v práci, ve sportování a rozhodně to nepřidává ani na dobré náladě. Dřív než se nadějeme, jsme v takovém začarovaném kruhu nachlazení. Stačí se ale „hecnout“, začít alespoň trochu myslet na věci popsané výše, a uvidíte, že se vaše nálada a (nejen) pracovní výkony zlepší.

Kateřina
Mohlo by vás zajímat