Originální a především zdravé podzimní polévky, které musíte zkusit!

18.9.2017

Milujete polévky? Tak to máte zaděláno na opravdu skvělý labužnický život. A troufáme si říct, že také na opravdu zdravý život, protože polévky v sobě skrývají obrovské množství vitaminů a živin. Jsou ideální nejen jako první chod obědového menu, ale také jako zdravá večeře, která nás zahřeje po náročném pracovním dni. My pro vás máme tři tipy na netradiční a zároveň dietní polévky, které jednoduše musíte vyzkoušet.

 

VAŘÍME FAKT OSTROU POLÉVKU S UGO SALATERIÍ 

Podaří se vám připravit kukuřičnou polévku s chilli stejně chutně jako v UGO Salaterii či Freshbaru? Vyzkoušejte! Zde pro vás máme zdravý recept.

Suroviny na litr polévky (4 porce)

  • 3 lžíce oleje
  • 1/2 bílé cibule
  • sáček mražené kukuřice (zrn) 350–450g
  • 1 větší brambora
  • 1 dcl 10% smetany na vaření
  • stroužek česneku
  • 3 stonky bazalky s listy
  • čajová lžička soli
  • špetka mletého černého pepře
  • sušené mleté chilli
  • čerstvé chilli papričky (podle chuti)
  • voda

V hrnci nechte rozehřát olej, dozlatova osmahněte nahrubo nakrájenou cibuli, přihoďte nasekaný česnek, nakrájené chilli papričky a ještě krátce restujte. Přidejte kukuřici, sůl, pepř a vše zalijte vodou tak, aby byly suroviny 1 cm pod hladinou. Vařte do úplného změknutí. Po uvaření přidejte bazalku a smetanu a vše rozmixujte dohladka. Nakonec otestujte pálivost, polévka by měla být lehce pikantní. Pokud je potřeba (papričky někdy pálí více, jindy méně), dochuťte sušeným mletým chilli. Těsně před podáváním ještě zkontrolujte konzistenci – polévka by měla být hustá, jemná a krémová (je-li to nutné, lehce nařeďte vroucí vodou). Dobrou chuť!

A pokud se vám polévka nebude chtít vařit doma, můžete si pro ni zaskočit buď do UGOVY ČERSTVÉ ŠŤÁVY (patro -2) nebo UGO SALATERIE (patro +2).

 

PŘIPRAVUJEME BIO HOUBOVOU POLÉVKU

Houbová polévka s pohankou je rychlá, chutná, jednoduchá, veganská, bezlepková a sytá. Tudíž splňuje vše, co od polévky očekáváme. Pojďte si tedy s námi uvařit hipsterskou houbovou polévku, která nás hravě zahřeje i v pochmurném podzimním počasí.

Suroviny na litr polévky (4 porce)

  • 50g sušených hub
  • 2 cibule
  • 2 lžíce tuku Provamel
  • 1 lžíce slunečnicového nebo jiného oleje
  • 1 mrkev
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžíce zeleninového bujonu Würzl
  • 80g pohanky lámanky
  • hrst čerstvé šalvěje
  • hrst petrželky
  • 1 lžíce octa
  • 4 lžíce sójové omáčky tamari
  • 1 lžíce třtinového cukru
  •  mořská sůl

Houby namočte na 15 minut do horké vody. Na oleji a tuku osmahněte nakrájenou cibuli. Po zhnědnutí přidejte mrkev nakrájenou na kostky a kmín. Osmahněte. Přidejte zeleninový bujon a houby i s vodou, ve které se máčely. Dolijte vodou do 1,5 litru, přiveďte k varu a vařte cca 20 minut. Přidejte pohanku lámanku, nasekanou šalvěj, část petrželky a ocet, vařte 5 minut a odstavte. Přidejte tamari a cukr a podle potřeby ještě dosolte. Polévku částečně rozmixujte ponorným mixérem. Na talíři ozdobte petrželkou. Pro zjemnění můžete servírovat s rostlinnou smetanou.

Provamel a bio bujón, dm drogerie market (patro -2). Čerstvé ovoce a zeleninu v BIO kvalitě naleznete v Marks & Spencer (patro 0, +1) stejně jako BIO olivový olej.

ZKOUŠÍME NETRADIČNÍ MRKVOVOU S BANÁNY

Že mrkev s banány do polévky nepatří? Tak na tohle my nehrajeme! Do všech netradičních receptů a kulinářských výzev se pouštíme bez rozmyslů a v tomto případě to dopadlo opravdu skvěle. Nevěříte? Tak to s námi pojďte zkusit. Jsme si jisti, že si pochutnáte stejně jako my.

Suroviny na litr polévky (4 porce)

  • 750 g mrkve
  • kousek zázvoru cca 3 cm dlouhý
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • lžičku mořské soli
  • lžičku kari
  • špetku chilli
  • špetku pepře
  • 2 kostky zeleninového bujónu
  • 2 banány
  • 2 lžíce dmBio květového medu
  • 500 ml dmBio sójového nápoje

Mrkev očistíme a nakrájíme na plátky asi 0,5 cm silné. Zázvor oloupeme a nastrouháme nadrobno. Mrkve se zázvorem dusíme na malém množství oleje 5 – 10 minut, až mrkev pustí sladkou šťávu. Okořeníme solí, pepřem, chilli a kari. Připravíme zeleninový vývar z bujónu a zalijeme jím dušenou mrkev se zázvorem. Vaříme dalších 10 minut. V mezičase si oloupeme banány, podélně je rozkrojíme a potřeme medem nebo sirupem z agáve. Grilujeme 10 minut v troubě nebo na grilu. Mrkvovou polévku rozmixujeme, zalijeme sójovým mlékem a přivedeme k varu. Rozdělíme do talířů a každou porci ozdobíme jednou polovinou banánu.

Bio květový med, bio bujón a bio sojový nápoj,  dm drogerie market (patro -2). Čerstvé ovoce a zeleninu v BIO kvalitě naleznete v Marks & Spencer (patro 0, +1). 

Zdroje fotografií a receptů: Shutterstock, DM, Countrylife, UGO PR

 

 

Klára
Mohlo by vás zajímat
25.11.2013
Od Šárky