Překvapte rodinu nebo kamarády nevšedními svátečními pochoutkami

19.12.2020

Překvapte rodinu nebo obdarujte kamarády originálními zimními dobrotami! Na netradiční svařák, který naservírujete díky našim originálním receptům, jen tak nezapomenou. A co teprve vánoční lízátka, která můžou i vkusně dozdobit vánoční interiér? Ty vás promění v gastro guru!


Vánoční lízátka – sladká jednohubka i hezká dekorace

Ingredience na těsto:
70 g měkkého másla
70 g jemného pískového cukru
1 vejce
75 g hladké mouky
½ kypřicího prášku do pečiva
2–3 lžíce meruňkového džemu

Ingredience na zdobení:
1 poleva s marcipánovou příchutí Vitana
1 poleva kakaová Vitana
1 poleva s citronovou příchutí Vitana
100 g lískových oříšků
nastrouhaná čokoláda dle chuti
1 balení špejlí

Postup:  Změklé máslo utřete s cukrem do pěny, přidejte vejce a pořádně promíchejte. Ručně přimíchejte prosátou mouku s kypřicím práškem. Formu vymažte tukem a vysypte hladkou moukou. Poté do ní vylijte těsto a pečte asi 30 minut při 170 stupních. Poté nechte korpus asi 30 minut vychladnout ve formě, než ho vyklopíte na mřížku, kde úplně vychladne. Upečený korpus rukama rozdrobte do misky. Džem promíchejte s rozdrobenou buchtou a ze vzniklé hmoty vytvarujte kuličky, vychází to na 12–16 kusů. Ty dejte zhruba na hodinu do ledničky nebo mrazáku, aby ztuhly. Když jsou kuličky dobře vychlazené, napíchejte do nich špejle. Poté je obalte v marcipánové, citronové nebo kakaové polevě dle vlastní chuti a ozdobte sypáním v podobě nadrobno nakrájených lískových ořechů nebo čokolády. Praktické je ponořit konce špejlí několik centimetrů do polevy, než je stejně hluboko zapíchnete do kuliček. Ty budou pak na špejli lépe držet. Ještě před podáváním můžete dekorovat mašličkou.

Všechny ingredience zakoupíte v supermarketu Albert (patro –2), kuchyňské pomůcky a potřeby v prodejně Potten & Pannen (patro –2). Mašle a další látky prodává Filium (patro –2).


Svařákový sorbet s výtečnými sušenkami

Ingredience na sorbet:
750 ml červeného vína
340 g pomerančové marmelády Hamé
4 lžíce moučkového cukru
kůra z půlky pomeranče
2 celé skořice
6 ks hřebíčku
60 ml portského vína

Ingredience na sušenky:
240 g hladké mouky
80 g cukru krupice
180 g změklého másla
špetka soli
1 lžička směsi mletého hřebíčku a badyánu
skořicový cukr
hřebíček na ozdobu

Postup: Do hrnce nalijte červené víno a v něm pak rozmíchejte pomerančovou marmeládu. Postupně přidávejte pomerančovou kůru, moučkový cukr, koření a nechte 10 minut vařit. Poté hrnec odstavte a nechte vychladnout. Vyjměte pomerančovou kůru a koření, zamíchejte portské víno a přesuňte na pár hodin do ledničky k úplnému vychlazení. Studenou směs přelijte do plastové nádoby a vložte na půl hodiny do mrazáku. Poté vyndejte a dobře promíchejte, aby se vám netvořili zmrzlé kousky. Celý postup zopakujte ještě 5x až 6x, vždy po půl hodině. Potom nádobu uzavřete a nechte přes noc zamrazit.

Do mixéru nebo kuchyňského robota vložte změklé máslo, cukr krupici, mouku, špetku soli a nechte dobře prohníst. Těsto vyklopte na pomoučněný vál a ještě krátce propracujte rukama. Rozdělte na dvě poloviny a vyválejte na půlcentimetrovou tloušťku. Vykrajujte kolečka o průměru 4–5 cm. Posypte je skořicovým cukrem smíchaným s mletým hřebíčkem a badyánem. Pro efekt můžete každé kolečko ozdobit jedním celým hřebíčkem. Přesuňte na plech a pečte 15–20 minut při teplotě 160 °C. Upečené sušenky nechte vychladnout. Hotový sorbet naberte do sklenic nebo misek a při podávání každou sklenici ozdobte kořeněnou sušenkou.


Tip PALLADIA: Kuchyňského robota KENWOOD Chef XL Titanium KVL8400S zakoupíte v prodejně DATART (patro 2). Pomerančovou marmeládu Hamé a další ingredinece zakoupíte v supermarketu Albert (patro –2).



Zdravá mrkvová tofu pomazánka 

Ingredience:
250 g uzeného tofu
3 mrkve
100 ml sójové smetany
125 g sójového jogurtu
1/2 lžičky soli
1 špetka kurkumy
1 lžíce olivového oleje

Postup: Mrkev nastrouhejte nahrubo a krátce poduste na olivovém oleji. Po vychladnutí přidejte najemno nastrouhané tofu, sójovou smetanu, sójový jogurt, koření a promíchejte. Podávejte s čerstvou zeleninou, chlebem nebo bagetou.

Zajímavé recepty najdete také v kuchařce ZIMA z edice Apetit, kteoru zakoupíte v knihkupectví LUXOR (patro -2, -1). Bio a další specializované ingredience najdete v dm drogerie markt (patro -2) nebo v oddělení FRESH FOOD prodejny Marks & Spencer (patro 0, 1). 

 

Klára
Mohlo by vás zajímat