4 tipy jak správně pečovat o zimní oblečení

21.2.2018

Umět si vybrat správné oblečení je kumšt. Ale co teprve se o něj správně postarat, aby vydrželo slíbených pár let! Poradíme vám, jak na to, abyste se nemuseli svého oblíbeného kousku vzdát po pár měsících. 


Jak pečovat o svetry

Počasí na svetry je už od začátku října a vám jich nepochybně stejně jako nám ve skříni od té doby pár přibylo. Vzít si příjemný teplý svršek jen tak k džínům je totiž ta nejpohodlnější a nejvíc chic kombinace jakou můžete v zimě vykouzlit. Jak ale docílit toho, aby pestrobarevné kousky neztratily svou pravou tvář?

Úpletové svetry jsou často spleteny z bavlny, viskózy nebo akrylu. Jedná se tedy o směsice spíše syntetických materiálů, i přesto jsou však velmi hebké a příjemné na dotek. Není tedy radno tyto tkaniny prát na vysokou teplotu a ždímat na příliš mnoho otáček. Vyperte úplety jen na 30 oC na minimum otáček a do sušičky je už nedávejte. Pověste je na sušák a pokud jsou příliš jemné, vyperte je jen v ruce a pověste na vodorovnou plochu.

Růžový a modrý svetr, H&M (patro –1 a 0). Béžový svetr, RESERVED (patro 0). Zelený svetr, MANGO (patro +1). Svetr s barevnými bloky, TOPSHOP (patro +1).

KAŠMÍR

Pokud si potrpíte na kvalitu a vlastníte alespoň jeden kašmírový svetr, pak jej pravděpodobně nosíte od nevidím, do nevidím. Protože něco tak hebkého a příjemného nikdo jiný než příroda zatím nevymyslel. Jak ale o něj pečovat, aby se hned nezničil? Vyperte jej také na vlažnější stupeň 30 oC, avšak pouze za přidání jemného pracího prášku na tyto tkaniny. Nenechávejte kašmírový svetr dlouho ve vodě a po vyprání jej položte na suchý ručník a opatrně vytáhněte do původní velikosti. Není nutné žehlit, naopak stačí svetr přehodit přes noc přes židli a do rána se pěkně vytáhne do svého původního tvaru. Kašmír uchovávejte vždy složený ve skříni a nejlépe v sáčku, před nošením jej stačí na pár hodin pověsit na ramínko, kdy se nestačily vytlačit nechtěná ramena navíc, ale naopak se pěkně vyhladil a provětral. O kvalitu je nutné se pečlivě starat, avšak za nekončící hebkost na pokožce to stojí!

Černý, TOPSHOP (patro +1). Fialkový, červený, hnědý, H&M (patro –1 a 0).

VLNA

Jestliže je vlna z větší části příměsí úpletu či vlastníte 100% vlněný kousek v šatníku, což nemusí být nutně jen svetr, ale také například kalhoty, nebo šála, můžete si být jisti, že vám přes zimní období nebude zima. Vlna má totiž jednu z nejvýznamnějších vlastností, a to tu, že krásně hřeje a izoluje. A péče? Vlněné kousky perte až tehdy, pokud jsou opravdu špinavé. Jde-li pouze o „unošený“ kousek, stačí jej provětrat na čerstvém vzduchu. Je-li na cedulce možnost prát v pračce, pak na 30 oC a pouze s pracím práškem vhodných na vlněné oblečení, přidáním aviváže však látce nijak neuškodíte. Sušte na rovné ploše, aby se vlna množstvím vody zbytečně nevytáhla, a vyvarujte oblečení přímému tepelnému či slunečnímu záření.

Kardigen, Gant (patro +1). Černý a béžový vlněný svetr, H&M (patro –1 a 0). Prací prášek na vlnu, dm drogerie  (patro –2).


Kůže na botech
 jako kůže na obličeji

Kožené materiály jsou také pro zimní období nezbytné. Sůl, písek, kamínky, mráz, to vše trápí vaše kožené boty, stejně jako ostatní škodlivé vlivy ovzduší vaši pleť. A proto se o kožené kousky musíme starat podobně jako o naši pokožku. Každá pleť je však odlišná, co tedy přesně potřebují kožené materiály? Ochranu! Před prvním nošením i párkrát v mrazivých či deštivých měsících boty naimpregnujte. Stejně tak se toho nebojte u kožených křiváků. Kůže jako kůže… Pokud promoknete, nechte kůži pořádně vyschnout. Proto se doporučuje mít alespoň dvoje pořádné boty na zimu, a to i v případech zarytého minimalismu. Boty schnou a navrací se do svého původního tvaru po celodenním chození až 12 hodin. Do kvalitních kousků se vyplatí investovat vždy, avšak se o ně musíte také správně starat, stejně jako o vše, na čem vám záleží a přejete si, aby vydrželo.

Kovbojské boty, MANGO (patro +1). Kožený křivák a chelsea boots s přeskami, TOPSHOP (patro +1).

 

Zdroj: Pinterest, archívy značek

Eliška
Mohlo by vás zajímat